Türk profesör kansere çare arıyor

ABD'deki Stanford Üniversitesinde görev yapan ve Harvard Üniversitesindeki çalışmaları sırasında "çiple suni tohumlama" yöntemini geliştiren Prof. Dr. Utkan Demirci, kişinin kanser hastalığına uygun, doğru ilaçların geliştirilmesine yönelik araştırmalar yürüttüğünü belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2016 11:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Türk profesör kansere çare arıyor

Bilimsel toplantı için geldiği İzmir'de AA muhabirine açıklama yapan Demirci, son 3 yıldır Stanford'da kanserli hücrelerin seçimi, ayrımı, kanser hastalarının gözetlenmesi üzerine çalıştığını anlattı. Laboratuvar örnekleri üzerinde inceleme yaptıklarını ifade eden Demirci, şu bilgileri verdi:

"Kanser kliniklerinde kullanabilecek, 'bireysel tıp' dedikleri, o kişinin kanserine uygun doğru ilaçların tespiti için, geliştirilmesi için teknolojiler var. Onların geliştirilmesi için uğraşıyoruz. Özellikle son dönemde Amerika'da kanser araştırmaları konusunda çok büyük yatırımlar yapıldı. Kanserde özellikle erken teşhis olduğunda tedavi artık çok daha rahat. Kanser biyolojisi üzerine öğrenmemiz gereken çok fazla şey var."

- "Kanser biyolojisini anlayacağız"

Kanser tedavisinde gelecekte iki gelişme beklediklerini ifade eden Demirci, "İlki, bilmediğimiz şeyleri öğrenebilmemiz için teknolojiler gelişecek. İkincisi, teknolojilerin üzerine biz kanser biyolojisini daha iyi anlayacağız. Bunun sonucunda kanser için doğru yaklaşımlar geliştireceğiz. Bunun hepsi paralel gelişecek." dedi.

Kanserin en yoğun araştırılan hastalık olduğunu belirten Demirci, "Erken teşhis teknolojilerinin gelişmesiyle daha az boyutta bir problem haline geleceğine inanıyorum. Bir kişinin kanseri diğerinden o kadar farklı ki onu tek bir yaklaşımla çözebilecek tek şey erken teşhis. Bir kanser tümörü o kadar birbirinden farklı hücrelerden oluşuyor ki önce onu anlamak sonra çözmek gerekiyor." diye konuştu.

- Çip teknolojisini geliştirmişti

Harvard Üniversitesindeki çalışmaları sırasında "çiple suni tohumlama" yöntemini geliştiren Demirci, gençliğinden bu yana tıp teknolojilerine ilgi duyduğunu ifade etti.

Demirci, kısırlık problemi konusunda da çalışmalar yaptığını, "çiple suni tohumlama" yöntemini de bu sırada geliştirdiklerini anımsatarak, şunları söyledi:

"Sperm seleksiyonunda bir teknoloji geliştirdik. Mikroçipli bir teknoloji ve bu teknolojiyi yaklaşık 4 sene önce Türkiye'ye getirdik. Türkiye'de ürünleştirdik. Son 2,5 senedir binlerce tüp bebek bu teknolojiyle dünyaya geldi. Meksika, Kosova, Amerika'da birçok tüp bebek merkezinde, Kanada'da denendi. Güney Afrika'da bile, birçok kıtada kullanılıyor. Annelerin babaların yüzünü güldüren bir teknoloji."

Prof. Demirci, tıp konusunda ileri teknoloji ürünlerinin Türkiye'de üretilip ihraç edilebileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber