KPSS-A ve KPSS-B nedir?

Haber Giriş : 20 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS-A NEDİR?
3.5.2002 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik"te "Başbakanlık, bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarında" yer alan kadrolar KPSS-A kadrolardır. Bu tanım, mevzuata aşina olmayan adaylardan tarafından zor anlaşılabilecek bir tanım olduğundan, kısaca şöyle bir tanım yapabiliriz: Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, denetmen yardımcılığı, kontrolör yardımcılığı ve kaymakam adaylığı kadroları KPSS-A kadrolarıdır.

KPSS-A kadrolarına genel olarak SBF, Hukuk, İİBF ve İşletme Fakültesi mezunları başvurabilmekte olup, nadiren de olsa bazı kurumlar, mühendislik veya diğer dört yıllık bölüm mezunlarının da müfettiş, denetmen, kontrolör ve uzman yardımcılığı kadrolarına başvurabilmesine imkan tanımaktadır. Ancak şunu söylemek istiyoruz. KPSS-A kadroları temel olarak İİBF, Hukuk, SBF ve İşletme Fakültesi mezunlarına yöneliktir. Sadece çok az sayıda kurum bu fakülteler dışındaki fakülte mezunlarının da başvurularını kabul etmektedir. Bu kurumların hangi kurumlar oldukları, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinden alınacak başvuru kılavuzlarında açıklanacaktır.


KPSS-B NEDİR?
Yukarıda, müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, denetmen yardımcılığı, kontrolör yardımcılığı ve kaymakam adaylığı kadrolarının kısaca KPSS-A kadroları olduğunu belirttik. KPSS-A dışında kalan tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır. Yani mühendislikten teknikerliğe, memurluktan hemşireliğe, mimarlıktan avukatlığa tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.

KPSS-B kadroları için sadece Cumartesi günü yapılacak sabah oturumuna katılmak yeterlidir. Adaylar bu oturumda sadece öğrenim düzeylerine göre genel yetenek ve genel kültür sınavlarına tabi tutulacaklardır.


KPSS-ÖĞRETMENİK NEDİR?
Aslında yönetmelikte bu tür bir sınav türü öngörülmemiştir. Ancak, öğretmen adaylarınca sınavın bu şekilde adlandırılmasından dolayı sınav KPSS-Öğretmenlik olarak adlandırılmaktadır. Bu sınav, KPSS-B'ye ek olarak (Yani genel kültür ve genel yetenek) Cumartesi öğleden sonra yapılan ve öğretmenlik meslek formasyonu ölçen sınavdan oluşmaktadır. Sınav sonrasında hangi branşlara ve ne sayıda atama yapılacağı MEB tarafından açıklanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber