Başesgioğlu, kamu personel reformunun çıkmamasından şikayetçi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2006 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili gerekçeli kararını tartışarak yeni bir reform hazırlama gayreti içinde olacaklarını söyledi.

Kamu Personel Rejiminin çıkmasının kamu sendikacılığının parametrelerinin belirlenmesi açısından da önemli olduğunu belirten Başesgioğlu, "Bugün biz bakanlık olarak 4688 Sayılı Kanunda bir adım atamıyorsak bu Kamu Personel Rejimindeki bazı hususların netleşmemesinden kaynaklanmaktadır" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşen Üçlü Danışma Kurulu toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlık etti. İlgili konfederasyon genel başkanlarıve bakanlık yetkililerinin de katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'ndaki son gelişmeleri, 2006 ILO Genel Kurulu ve Uluslararası normlar ve mevcut rejim çerçevesinde Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nu görüşeceklerini söyledi. Sosyal Güvenlik Reformu'nun 6 ay ertelendiğini hatırlatan Başesgioğlu, bu süreç içerisinde reformu sosyal taraflarla tekrar değerlendirme imkanı bulacaklarını kaydetti. Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'nun ertelenmesinlin ardından yaşanan tartışmalara da değinerek, bu tartışmaların bazı kesimlerin diğer kesimlere husumet beslemesi şeklinde olmaması gerektiğini, bu tartışmaların sonucunda kamu kesimine karşı bir ayrımcılık, husumetin çıkmaması gerektiğini söyledi. Kamu çalışanlarının bu yasayla ilgili konumlarını önümüzdeki süreçte ortaya koyacanı dile getiren Başesgioğlu, "İşçi memur ayrımı gibi bir ayrıcılığı benimsemiyoruz" dedi. Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili gerekçeli kararını tartışarak yeni bir reform hazırlama gayreti içinde olacaklarını belirterek, şunları kaydetti: "4688 Sayılı Kanun'un gelişimi ve kamu çalışanları açısından öneminin 2007'de daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacacaktır. 2001 yılında çıkan yasa henüz genç bir yasadır ve çalışanlara sendikal hareketin bütün parametrelerini getirdiğini iddia etdiyoruz ancak yasayla ilk defa kamu çalışanlarının devletle bir sosyal diyalog mekanizmasına kavuşuyorlar".

Kamu Personel Rejimi, tartışılarak bir uzlaşma sonucunda yasal mevzuata girmesi gerektiğin ifade eden Başesgioğlu, şu andaki personel rejimindeki dağınıklık ve birçok husus göz önüne alındığında sürdürülemez bir noktada olduğunun farkında olduklarını söyledi. Başesgioğlu, Kamu Personel Rejiminin çıkmasının kamu sendikacılığının parametrelerinin belirlenmesi açısından da önemli olduğunu vurgulayarak, "Bugün biz bakanlık olarak 4688 Sayılı Kanunda bir adım atamıyorsak bu Kamu Personel Rejimindeki bazı hususların netleşmemesinden kaynaklanmaktadır" diye konuştu. Kamu personelinin devlet hayatındaki önemine dikkat çeken Bakan Başegioğlu, kamunun nitelikli personeli elinde tutabilmek için yeni enstrümanlara ihtiyacı olduğunu ifade etti. Yüksek nitelikli idareci yetiştirme konusundaki çalışmaların hızlandırdıklarını anlatan Başesgioğlu, "Devletin yüksek yöneticilik potansiyeline sahip kişilere yardımcı olması, cömert davranması gerektiğini düşünüyorum. Bu kişilere, yabancı dilden yurt dışında eğitime kadar imkan sağlama konusunda devlet olarak özen göstermemiz gerektiğini düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

Gazetecilerin sorularınlı da cevaplayan Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili bundan sonraki sürecin nasıl olacağına ilişkin bir soruya şöyle cevap verdi: "Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında norm ve standart birliği sağlanması açısından Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararından sonra yapılacaklara ilişkin iki görüş var. Bunlardan birincisi, kamu çalışanlarının bu hakları ayrı bir yasada düzenlensin, ama bu normlarla düzenlensin şeklinde. Eğer mesele böyleyse, bu kolay bir şey. Ama kategorik olarak kamu çalışanlarının niteliği, Anayasa'nın 128'inci maddesi ve diğer hususlar dikkate alınarak başka bir değerlendirme söz konusu ise çok ayrıntılı ve geniş bir çalışma yapmamız lazım. Bu konuda toplumsal mutabakat aramamız gerekir.Anayasa Mahkemesi'nin yorumu bundan sonraki reformlara da ışık tutacaktır''.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber