Kamuda tasarruf bütçeden başlıyor

Hükümet bakanlıkların bütçelerinden başlayarak her kademede kapsamlı ve etkili tasarruf tedbirlerini uygulamaya koyacak. Tasarruf önlemleri kurum ve kuruluşların daha bütçeleri hazırlanırken başlayacak. Çalışanların ücreti ve yatırımlar hariç her alanda tasarruf yapılacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Eylül 2016 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamuda tasarruf bütçeden başlıyor

Kıvanç El

Kamu kurum ve kuruluşlarında kapsamlı ve etkili tasarruf tedbirleri uygulama kararı alan hükümet, bütçelerin yapım sürecinden tasarrufa başlayacak. Bakanlıklara, kurum ve kuruluşlara ödenek tahsisi yapılırken, bir önceki yıl yapılan harcamalar baz olarak alınmayacak. Bunun yerine sıfır tabanlı bütçeleme anlayışının hayata geçmesi yönünde çalışma yapıldığı ifade edildi. Personel harcamaları dışındaki bütçe kalemleri, bütçe içinde otomatik olarak yer almayacak. Her yıl bütçe kalemleri sıfırdan, önceki yıl ile bağlantı kurulmadan yeniden, somut ihtiyaçlar gözetilerek belirlenecek.

Hükümet, 10. Kalkınma Planı'nda yer alan ve kamu harcamalarında tasarrufa yönelik eylemler içeren programı hayata geçirecek. Başbakan Binali Yıldırım'ın çalışanların ücreti ve yatırımlar hariç her alanda kamuda tasarruf yapacaklarına dair açıklamalarının ardından konu önceki günkü Bakanlar Kurulu'nda ele alındı.

Hazırlık aşamasında

Henüz çalışmanın devam ettiği ifade edilirken hükümetin kamuda tasarruf konusunda ilk makro adımı bütçede atmayı planladığı kaydedildi. Hem bütçenin hazırlanış biçiminin, hem de kamuda harcamalardaki alışkanlıkların tasarrufu değil daha çok harcamayı teşvik ettiğini düşünen hükümet, bu yapıyı sistematik ve kalıcı bir şekilde dönüştürmeyi hedefliyor. Mevcut bütçe sisteminde kurumlara ödenek tahsisi yapılırken, bir önceki yıl bu kurumun yaptığı harcama rakamları esas alınıyor. Kurum, bir önceki yıl ne kadar çok harcama yaparsa, bir sonraki yıl bütçesi de ona göre yüksek oluyor. Bu da kamuda tasarrufu engelleyen bir özellik taşıyor. Çoğu kamu kurumu da daha fazla bütçe alabilmek için cari yıldaki harcama rakamlarını yukarı çekme eğilimi taşıyor. Yeni çalışma ile buna izin verilmeyecek. Yıl sonuna doğru bütçeyi harcayamayan kurumların bazıları da planda olmayan harcamalar yaparak bütçeyi harcamaya çalıştıkları değerlendirmesi yapıldı.

Sıfır tabanlı bütçe

Hükümetin çalışmasına göre, her sene bütçeler yapılırken tüm bu kalemler sıfırdan yeniden ele alınacak. Bir önceki yıla göre bütçe verilmeyecek. Bütçe hazırlık çalışmaları yapılırken, "bütçe tekliflerini sıfır tabanlı bütçeleme anlayışına uygun" hazırlamaları hedefleniyor. Bu sisteme göre her yılın bütçesi kendi içinde değerlendirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber