'65'ten sonra 6 kadından 1'i Alzheimer'

Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Kulaksızoğlu, 600 bin ailenin bu hastalıkla mücadele ettiğini söyledi. Kulaksızoğlu, '65 yaşından sonra her 6 kadından 1'i Alzheimer hastası. Erkeklerde bu oran 11'de 1' dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Eylül 2016 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'65'ten sonra 6 kadından 1'i Alzheimer'

Burak Dursun

Türkiye Alzheimer Derneği, Dünya Alzheimer Günü nedeniyle dün İstanbul Okmeydanı'ndaki Gündüz Yaşam Evi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri Doç. Dr. Başar Bilgiç, Doç. Dr. Barış Topçular, Hüseyin Beşgül, Revna Demirören ile Burcu Cesur'un yanı sıra hasta ve hasta yakınları da katıldı.

'Strese duyarlılık'

Her 3 saniyede 1 kişinin demans hastası ve bunların da 3'te ikisinin Alzheimer'a yakalandığını dile getiren Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, "65 yaşından sonra her 6 kadından 1'i Alzheimer hastası olurken, erkeklerde bu oran 11'de 1 olarak gözlenmekte. Mevcut hastaların üçte ikisi de maalesef kadın. 60 yaşından sonra bir kadının Alzheimer olma riski, kadınlarda çok korkulan meme kanseri olma riskinden 2 kat daha fazla. Bu konuda hormonal ve biyolojik faktörler, yaşam süresi, iş alanları, eğitim düzeyi, kalp hastalıklarının görülme sıklığı, strese duyarlılık, sık depresyon ve uyku bozukluklarının etkili olabileceği öne sürülüyor" dedi.

'Erken habercisi'

Alzheimer tanısı konusunda gelinen son aşamalara değinen Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Barış Topçular "Elde edilen bulgular, bilişsel bozukluk ve Alzheimer hastalığını saptamada koku tanıma testinin etkili olduğunu gösteriyor. Bu nedenle ileri yaşlarda kokuları tanıma ve ayırt etmede bozulmalar, Alzheimer hastalığının erken habercisi olabilir" diye konuştu.

'Bakım evleri artırılmalı'

Alzheimer konusunda halkın bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Revna Demirören, "6 kadından biri maalesef Alzheimer. Özellikle kadınlara daha çok vuran bir hastalık bu. Eskiden daha çok yaşlılarda gördüğümüz hastalık artık 60'larından sonra maalesef başlıyor. Bu hastaların bakımı oldukça zor. Bakımı için vatandaşları bilinçlendirmek ve bakım evlerinin sayısını artırmak gerekiyor. Bunun için de insanların destek olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

'Kahve ve kakao riski azaltıyor'

Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Başar Bilgiç, "Saha çalışmalarında kahve tüketimi ve demans görülme sıklığı arasında ters orantı olduğu görülmüştür. Bu ilişkinin araştırıldığı tüm çalışmaların sonuçlarının bir araya getirilmesi ile hiç kahve içmeyenlere göre, günde 1 ila 2 bardak arasında kahve tüketen kişilerde Alzheimer riskinin azaldığı gözlenmiştir. 3 bardak ve üstü olacak şekilde aşırı kahve tüketenlerde bu olumlu etkinin ortadan kalktığı görülmüştür. Kahve tüketimi Parkinson hastalığında da olumlu etkilere sahip olduğu bilinmekte. Bu çalışmalarda bahsedilen 1-2 bardak kahve Türk kahvesi açısından düşünüldüğünde 3-4 fincan kahveye denk gelmekte. Günde 3 kez Türk kahvesi içmek keyifli olduğu kadar bunamaya karşı koruyucu bir faktör. Günde 1-2 siyah çikolata yemenin de Alzheimer hastalığından korunmada etkili olabileceği ortaya konmuştur. Kakaonun deney hayvanlarında Alzheimer hastalığında biriken plakları azalttığı ve de içeriğindeki flavonoid adı verilen maddelerin zihinsel işlevlere müspet etkilerinin olduğu bildirilmiştir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber