Ohal KHK'ları için Anayasa Mahkemesine başvurulabilir mi?

CHP yönetimi Cuma günü, çıkarılan KHK'lar için Anayasa Mahkemesine gideceğini açıklamıştı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Eylül 2016 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ohal KHK'ları için Anayasa Mahkemesine başvurulabilir mi?

CHP, CUMA GÜNÜ BAŞVURU YAPACAK

CHP yönetimi, OHAL döneminde çıkarılan 667 sayılı KHK hariç diğer KHK'ların iptali için, Cuma Günü Anayasa Mahkemesine başvuracağını açıklamıştı. Tıklayınız.

ANAYASA 148. MADDE, OHAL KHK'LARI İÇİN AYM'YE DAVA AÇILAMAZ DİYOR

Anayasa'nın 148. maddesi şu şekildedir: (Tıklayınız.)

"3. Görev ve yetkileri
MADDE 148. Anayasa Mahkemesi, kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler (Ek ibare: 7/5/2010-5982/18 md.) ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Ancak, olağanüstü hallerde, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesinde dava açılamaz."

Anayasa'nın bu açık hükmüne göre, OHAL döneminde çıkarılan KHK'ların şekil veya esas bakımından iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulamamaktadır.

ANAYASA MAHKEMESİNİN 1990 YILINDAKİ İKİ KARARI BİR OY FARKLA ALINDI

Ancak, Anayasa Mahkemesi E. 1990/25 ve E:1991/6 nolu kararlarında olağanüstü hal KHK'sı niteliği taşımayan KHK'ların Anayasa Mahkemesince incelemeye alınabileceği yönünde iki karar almıştır. Bu kararlar beşe karşı altı oyla alınmıştır. Yani Anayasa Mahkemesi bu kararını bir oy farkla alabilmiştir. 199/1/6 Nolu kararı okumak için tıklayınız.

AYM'NİN YENİ ÜYE YAPISI NEDENİYLE, 1990 YILINDAKİ KARARDAN FARKLI BİR KARAR ALINABİLİR

CHP, Cuma günü Anayasa Mahkemesine yapacağı başvuru sonrasında 1990 yılındaki gibi benzer bir kararın çıkıp çıkmayacağına, Anayasa Mahkemesinin yeni heyeti karar verecektir. Ancak gerek 1990 yılındaki kararın beşe karşı altı oyla alınmış olması gerekse şuanki mahkemenin yeni yapısı nedeniyle, CHP'nin yapacağı başvurudan çok fazla umutlanılmamalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber