MİT TIR'ları davası 16 Kasım'a ertelendi

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı MİT TIR'ları davası 16 Kasım'a ertelendi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Eylül 2016 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MİT TIR'ları davası 16 Kasım'a ertelendi

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle 5 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan hakim karşısına çıktı. Duruşma 16 Kasım'a ertelendi.

İlk duruşmaya, yurtdışında bulunan sanık Can Dündar katılmadı. Erdem Gül'ün hazır bulunduğu davada, gizlilik kararı alındı.

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, CHP Milletvekilleri Enis Berberoğlu, Sezgin Tanrıkulu ve Barış Yarkadaş ve davayı izlemek için gelen destekçileriyle mahkeme salonunun bulunduğu kata çıktı. Ancak duruşmada gizlilik kararı alındığı belirtilerek milletvekillerinin bulunduğu grup mahkeme salonuna alınmadı.

İstanbul 14. Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya sanık Erdem Gül avukatlarıyla katılırken; Erdem Gül'ün eşi Aslı Gül ve yurtdışında bulunan sanık Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar izleyici olarak katıldı.

GÜL: BU BİR GAZETECİLİK DAVASIDIR

Bu arada dava öncesi Erdem Gül, bir grup basın meslek örgütü ve CHP milletvekilleri ile basın açıklaması yaptı. Adliye önündeki açıklamada, "Biz olağanüstü hal altında yaşıyoruz. Ama bizim davamız olağanüstü halden önceydi!" diyen Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, şunları söyledi:

"Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü, gazetecilerin adliye mesaileri bir süre önce başladı. Bugün daha da sıkılaşarak devam ediyor. Dava üzerinde söylersem, ben adına ne denirse densin, davalarda suçlamalarda adı ne olursa olsun, bu bir gazetecilik davasıdır. Gazeteciliğin yargılanmasıdır. Dolayısı ile meslek örgütü temsilcileri de belirttiler. Bugün burada bir sürü gazetecinin mesaisi var, yargılanıyor. Bütün bunların artık son bulması gerekir. Gazeteciler bir an önce adliyeden ve dolayısı ile hapishanelerden, gözaltından çıkarılıp, kendi işlerini yapmalıdır. Gazeteciler artık haber olmamalı, haber yapmalı."

Gazetecilere destek vermek için, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç, CHP milletvekilleri Enis Berberoğlu, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu ile Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'ndan Barry White da İstanbul Adalet Sarayı'na geldi.

Duruşma 16 Kasım'a ertelendi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR'larına ilişkin yayımladıkları haber ve görüntüler nedeniyle 92 gün tutuklu kalmışlardı. 6 Mayıs 2016'da İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamada hakim karşısına çıkan Dündar ve Gül, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan ceza almışlardı. Dündar 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılıken; Gül'e 5 yıl hapis cezası verilmişti. Mahkeme heyeti, "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan ise "FETÖ/ PDY örgütünün varlığı yönünde kesin bir yargı hükmü mevcut olmadığı, varlığı yönünde henüz kesin bir yargı hükmü mevcut olmayan bir örgüte yardım etmek şeklinde yüklenen suçtan herhangi bir suretle hüküm kurulamayacağı" gerekçeleriyle sanıklar hakkındaki bu dosyanın ayrılmasına karar vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber