AYM'den 'yetkilendirilmiş veteriner hekim' kararı

Anayasa Mahkemesi, kesimhanelerde ile et parçalama işlemi yapılan yerlerde, muayeneleri ve diğer resmi kontrolleri yapmak üzere "yetkilendirilmiş veteriner hekim" görevlendirilmesini öngören düzenlemeyi iptal etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2016 14:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AYM'den 'yetkilendirilmiş veteriner hekim' kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), kesimhanelerde, kesim öncesi ve sonrası muayeneler ile et parçalama işlemi yapılan yerlerde, muayeneleri ve diğer resmi kontrolleri yapmak üzere "yetkilendirilmiş veteriner hekim" görevlendirilmesini öngören düzenlemeyi iptal etti.

Danıştay 13. Dairesi, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 31. maddesinin (8) numaralı fıkrasında yer alan, "Bakanlık, kesimhanelerde, kesim öncesi ve sonrası muayeneler ile et parçalama işlemi yapılan yerlerde muayeneleri ve diğer resmi kontrolleri yapmak üzere, resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş veteriner hekim görevlendirir." düzenlemesindeki "... veya yetkilendirilmiş veteriner hekim..." ibaresinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu.

Başvuru kararında, itiraz konusu kuralda Bakanlık tarafından kesimhanelerde kesim öncesi ve sonrası muayeneler ile et parçalama işlemi yapılan yerlerde muayeneleri ve diğer resmi kontrolleri yapmak üzere yetkilendirilmiş veteriner hekim görevlendirilmesinin öngörülmesine karşın Kanun'da yetkilendirilmiş veteriner hekimlerin nasıl görevlendirileceğine ve yetkilendirileceğine ilişkin bir belirlilik bulunmadığı belirtildi.

İptal gerekçesi

Başvuruyu esastan inceleyen Anayasa Mahkemesi, "kesimhanelerde resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş veteriner hekim görevlendirilir." düzenlemesindeki, "yetkilendirilmiş veteriner hekim" ibaresini iptal etti.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararının gerekçesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Gerekçede, gıda güvenliğinin sağlanması çerçevesinde kesimhanelerde ve et parçalama işlemi yapılan yerlerde gerçekleştirilecek muayene, kontrol ve denetim hizmetlerinin, idari kolluk faaliyetleri kapsamında devletin görevleri arasında yer aldığı ve kamu hizmeti niteliği taşıdığının kuşkusuz olduğu vurgulandı.

İptal hükmü, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Aylin Sırıklı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber