İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Obezite lenfoma riskini artırıyor'

Uzmanlar, obezitenin, birçok kanser gelişiminde olduğu gibi lenfomada da önemli bir etken olduğuna dikkati çekti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2016 21:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
'Obezite lenfoma riskini artırıyor'

Lösemi Lenfoma Miyemom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, kanser gelişiminde sigarının kötülüklerin "anası", obezitenin ise "babası" olduğunu belirterek, "Obezlerde, hem lenfomanın da arasında olduğu kanserlerin görülme riski yüksek hem de bu kişilerde diğer hastalara göre tedavi daha sorunlu ve daha az başarılı" dedi.

Bir otelde düzenlen basın toplantısında, hastalığın gelişimi, tedavi yöntemleri ve görülme sıklığına ilişkin son verileri açıklayan Özcan, bağışıklık sisteminin parçalarından biri olan lenfatik sistemden köken alan kanserler olan lenfomanın, ABD ve İngiltere verilerine göre, tüm dünyada görülme sıklığının hızla arttığını belirtti.

Bunun kötü bir haber olmasına karşın tedavi başarısının da her sene artış göstermesinin sevindirici olduğunu ifade eden Özcan, lenfomaya bağlı ölümlerin giderek azaldığını vurguladı. Lenfoma sayısının artışında en önemli risk faktörlerinden birinin yaşlılık olduğunu dile getiren Özcan, 70 yaşın üzerindekilerde hastalık olasılığının yükseldiğine dikkati çekti.

"Sigara bütün kötülüklerin anası, obezite de babası"

Özcan, lenfomada genetik faktörlerin, çevresel koşulların etkili olduğunu belirterek, "Kendi doğamız ve içinde yaşadığımız doğamız etkilidir." dedi.

Bunun yanı sıra obezitenin birçok kanser türünde ve farklı hastalıkların gelişmesinden sorumlu olduğunun altını çizen Özcan, "sigaranın bütün kötülüklerin anası, obezitenin de babası olduğu"nu vurguladı.

Özcan, obezite ile ilgili bütün çalışmaların, bu kişilerde hastalık riskinin arttığını, tedavi başarısının azaldığını ortaya koyduğuna dikkati çekerek, "Obezlerde, hem lenfomanın da arasında olduğu kanserlerin görülme riski yüksek hem de bu kişilerde diğer hastalara göre tedavi daha sorunlu ve daha az başarılı." bilgisini verdi.

Dernek Kurucu üyesi ve eski lenfoma hastası Başak Erdem de lenfoma ile egzersiz arasındaki ilişki hakkında bilgi verdi. Egzersizin, hastalar üzerindeki etkisinin çeşitli araştırmalarla ortaya konduğunu dile getiren Erdem, yeterli fiziksel aktivitenin tedavi başarısında olumlu etki yaptığına dikkati çekti.

Obezitenin, birçok kanser gelişiminde olduğu gibi lenfomada da önemli bir etken olduğuna dikkati çeken Erdem, "İsveç'te yapılan bir araştırma, şişmanların lenfomaya yakalanma riskinin daha fazla olduğunu ve tedavilerinin daha zor geçtiğini gösterdi." dedi. Erdem, İngiltere'de 9 bin 162 hastayla yapılan araştırmada da özellikle orta yaşlı kadınlarda fazla kilolu olmanın lenfoma gelişme riskini arttırdığının belirlendiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber