'Yemekte ne var' değil önce 'nasılsın' desek?

Kadın kendine baktı, erkek önce 'nasılsın' dedi, çocuk saygıyı öğrendi. Bütün bunlar ise güzel bir oyunla gerçekleşti.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 26 Eylül 2016 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yemekte ne var' değil önce 'nasılsın' desek?

CANAN ERASLAN

Çocuğun dünyası bambaşka. Çizdiği bir resim, izlediği film, durup dururken söylediği bir cümle ve hatta yaramazlığının türü bile çocuğun iç dünyasını dışa vuran birer ayna aslında. Elbette görebilene. Çocuğun, iç dünyasına ilişkin verdiği sinyalleri alabilmek için onu iyi izlemek, mümkün olduğunca fazla iletişime girmek gerek. Rüyalarını anlatmasını sağlamak, okula gidiyorsa arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle ilgili konuşmak, birlikte oyunlar oynamak birer yol olabilir. Uzmanlar, mümkünse çizdiği resimlerin pedagoglara yorumlatılıp, çocuğun eğilimlerinin öğrenilebileceğini ifade ediyor.

Evet, çocuk ailenin temeli ama peki anne ve baba? Onlar nasıl hissediyor? Bütün ailenin aynı anda mutlu olması mümkün mü?

Bütün bu soruları, Keçiören Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hazırlanan 'Mutlu Aile Oyunu'nun sonucuyla cevaplamak mümkün. Vakıf, 100 aile ile iletişim kurup söz konusu oyuna başlamış.

Oyun, kadınlara, erkeklere ve çocuklara tavsiyelerin yazılı olduğu üç ayrı kart serisi ile değerlendirme karnesi vermiş.

Ailesiyle oynayan çocuk mutlu uyudu

Bu tavsiyeleri alan aile bireyleri, 9 hafta boyunca birbirlerini gözleyip karne üzerine notlar aldı. Her bir uzman 10 aile ile oyunların etkilerini izleyip raporlar yazdı. Buna göre oyun, aile bireylerinin iletişimini yüzde 70 oranında iyileştirdi. Çocukların başarılarının arttığı, eşlerin kişisel bakımlarına özen gösterirken, çocuklar diş fırçalamadan uyumadı, erkekler eşlerine yardımcı oldu, sözler tutuldu. Özellikle akşam yemeğinde bir arada olan aileler, çocuklarıyla daha çok zaman geçirdi ve çocuklar yatağa mutlu gitmeye başladı. Aile içi iletişimdeki bu müthiş gelişme, çocukların derslerindeki başarıyı da önemli ölçüde artırdı.

ERKEKLERE

Oyunun 'erkeklere tavsiye' kartlarında, "Eve girer girmez eşime ne pişirdiğini sormak yerine, önce nasıl olduğunu sorarım", "Ev işlerinde eşime yardımcı olurum", "İyi bir çocuk eğitiminin, korku ve şiddet olmayacağını bilirim", "Çocuğumu benim istediğim kişi olması için zorlamam" gibi öneriler yer alıyor.

Çocuklara

"Anneme ve babama sesimi yükseltmem", "Sorunlarımı annemle ve babamla paylaşır, birlikte

çözmeye çalışırım", "Hayvanların da canının yanacağını bilirim ve onlara eziyet etmem" gibi ifadelere yer verildi.

Kadınlara

Kadınlara, "Kendimi iyi hissetmek için bakımlı olmaya özen gösteririm", "Evin geçimini sağlamada eşime destek olurum, elimden geleni yapmaya çalışırım", "Çocuğumu başka çocuklarla kıyaslamam", "Çocuğumun arkadaşlarıyla tanışırım, bu sayede onu tehlikelere karşı korurum" şeklinde sıralandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber