İnsanoğlu uzayın fethine hazırlanıyor

Ünlü mucit Elon Musk yarın insanın artık 'gezegenlar arası bir varlığa' dönüşmesi için yol haritasını açıklayacak. Amazon kurucusu Jeff Bezos 2 hafta önce yeni uzay roketini tanıtırken Facebook kurucusu Mark Zuckerberg de uzayda yaşam arama programını başlattı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Eylül 2016 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İnsanoğlu uzayın fethine hazırlanıyor

SELİM KARAHAN

Yakın zamana kadar uzay yarışı dendiğinde geleneksel olarak herkesin aklına Soğuk Savaş döneminde ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki mücadele geliyordu. Günümüzde ise devletler türlü ekonomik gerekçelerle bütçelerinden sadece küçük bir pay ayırabilse de teknolojinin gelişimi ve maliyetlerin düşmesiyle uzay araştırmaları özel sektörün radarına girdi.Google, Facebook, Amazon gibi değeri yüz milyarlarca dolara ulaşan firmalar farklı farklı hedeflerle uzayın yeni 'fatihleri' olma hayalini kurmaya başladı. Sadece bu ay Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, Tesla kurucusu ünlü mucit Elon Musk ve Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ana işleri yerine uzay çalışmalarıyla manşetlerde yer aldı. Özel uzay araştırmalarının öncüleriyle ilgili bu ay satışa çıkan ve henüz Türkçe'ye çevrilmeyen 'How to Make a Spaceship: A Band of Renegades, an Epic Race, and the Birth of Private Spaceflight' isimli kitap bu gelişmelerin bir tesadüf olmadığını ortaya koydu. Gazeteci Julian Guthrie'nin kaleme aldığı kitaba göre günümüzde uzay yarışının en önemli aktörlerinin yolu bir şekilde Peter Diamandis ile kesişti. Girişimci Diamanidis Xprize şirketi aracılığıyla 1996 yılında özel şirketlere çağrıda bulunarak başarıylakalkış yapacak insanlı uzay aracı üretme yarışı başlattı ve 10 milyon dolar ödül belirledi. Yarışmayı kazanarak 10 milyon doların sahibi olan Burt Rutan'ın şirketini daha sonra Richard Branson satın aldı. Ancak bu yarışmadan çok önce Diamandis ulusal Uzay Klübü'nü kurmuştu. O dönem öğrenci olan Jeff Bezos, kulübün Princeton Üniversitesi sorumlusuydu.

Uzaylılar bizi bulmadan biz onları bulmalıyız

Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg dahi fizikçi Stephen Hawking ve Rus girişimci Yuri Milner ile yeni bir proram başlattı. Üçlü 4 ay önce Alpha Centauri sistemine 10 yıl içinde bir uzay aracı göndermeyi hedeflediklerini açıklamıştı. Son olarak ise Proxima b isimli gezegende yaşam izi arayacaklarını duyurdu. Hawking konuyla ilgili yaptığı açıklamada gelişmiş bir uzay ırkının insanoğlunu köleleştirip yok edecebileceğini belirterek "Onlar bizi bulmadan biz onları bulmalıyız" diye konuştu.

Mars'a koloniyi anlatacak

SpaceX CEO'su Elon Musk yarın Mars'ta kurmayı planladığı koloninin detaylarını kamuoyuyla paylaşacak. Açıklamasında kolonide kullanılacak teknolojiden, koloninin mimarisine kadar bir çok ayrıntının netliğe kavuşması bekleniyor. Musk daha önce 2024'te Mars kolonisinin hayata geçebileceğini açıklamıştı. Şimdi ise somut yol haritasını anlatacak. Musk'ın SpaceX'i tek yerine birkaç sefer kullanılabilen roketler üzerinde çalışıyor. Bu çalışma uzay seyahatlerinin maliyetini şimdikinin 4'te birine indirecek.

Turizmde öncü olacak

İngiliz milyarder Richard Branson'ın Virgin Galactic firması 8 Eylül'de 2 yılın ardından ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. Branson'ın uzay araştırmaları daha çok turistik hedefler barındırıyor. Firmanın test ettiği SpaceShipTwo 2 pilot ve 6 yolcu kapasiteli ve dünya yörüngesinde güvenli bir şekilde turlamayı hedefliyor. Branson bu şekilde uzay turizminin öncüsü olmak istiyor. Virgin Galactic şimdiden kısa bir 'yörünge turu' için 250 bin dolara bilet satmaya başladı. Uçuş tarihi ise henüz belli değil.

Bezos'a dünya yetmiyor

Bezos'un şirketi Blue Origin yeniden kullanılabilen roketler geliştirdi ve 4 başarılı iniş gerçekleştirdi. Blue Origin bu ay içinde yeni uzay roketi New Glenn'i tanıttı. Araç 2019'dan itibaren yörüngeye astronot taşımaya başlayacak. Bezos konuyla ilgili yaptığı açıklamada insanoğlunun Güneş sistemini kolonileştirmesi gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber