'Genç yaşta ölümlerin nedeni yüksek kolesterol'

Türkiye'de her 200 kişiden birinde ailevi yüksek kolestrol olduğunu dikkat çeken uzmanlar, "Yüksek kolesterol düşürülemezse erken ölümler kaçınılmaz" diyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Eylül 2016 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
'Genç yaşta ölümlerin nedeni yüksek kolesterol'

BURAK DURSUN

Uzmanlar, 21-28 Eylül Dünya Ailevi Hiperkolesterolemi (Ailevi Yüksek Kolesterol) Haftası'nda kolesterol yüksekliğinin insan sağlığına zararları konusunda uyarıyor. Türkiye'de tahminen her 100-200 kişiden birinde ailevi hiperkolesterolemi görüldüğüne işaret eden Türkiye Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, hastalığın en önemli özelliklerinden birinin kalp krizi gelişene kadar hiçbir bulgu vermemesi olduğunu vurguladı.

"Ülkemizde genç yaşta kalp krizlerinin Avrupa ile kıyasladığımızda çok daha sık görüldüğü bilimsel bir gerçek" diyen Prof. Dr. Kayıkçıoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye'de kalp krizlerinin yüzde 20'si 50 yaş öncesi gelişirken Avrupa'da bu yüzde 10'u geçmiyor. Avrupa'da ortalama kalp krizi yaşı 60-65 arası iken ülkemizde 10 yaş daha genç bir ortalama görüyoruz. Ailede 60 yaş öncesi kalp damar hastalığı geçiren kişilerin olması ve kötü kolesterolün (LDL) 190 mg/dl üstünde olması ailevi hiperkolesterolemi hastası olma riskini yükseltiyor. Bu nedenle ailesinde erken yaşta kalp krizi olanların mutlaka kan kolesterol düzeylerini ölçtürmeleri ve eğer yüksekse mutlaka kolesterol düzeylerini düşürmeleri gerekiyor. Aksi halde, genç kalp krizlerinin ve erken ölümlerin önlenmesi mümkün değil."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber