'Erdoğan, 21. yüzyıldaki en önemli liderdir'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "Erdoğan, siyaset sosyolojisinde liderlik tipolojisini değiştiren, 21. yüzyıldaki en önemli liderdir. Erdoğan'ın liderlik özelliği bilinmeden o gece (15 Temmuz) bir telefonla milyonlarca insanı sokağa çıkarma gücü anlaşılamaz." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2016 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Erdoğan, 21. yüzyıldaki en önemli liderdir'

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde "Yeni Yüzyılda Türkiye'nin Devrimi: 15 -16 Temmuz" başlıklı açılış dersini veren Uçum, bugünün gençlerinin 1960, 1971, 1980 dönemindeki gençlere göre şanslı olduğunu, o yıllarda muhtıraya direnen bir halk olmadığını anlattı.

Uçum, "Bu dönemin gençliği devrimleri kitaplardan okumayacak, demokratik devrimin ne olduğunu teorik olarak öğrenmeyecek, bir milli demokratik devrimin içinde yaşamak ne demektir filmlerden öğrenmeyecek. Bu gençlik çok şanslı çünkü bizatihi bu devrimin içinde oldu ve bizatihi bu devrimin öznesi oldu. O yüzden 15-16 Temmuz'un gençliği, Türkiye'nin geleceğiyle alakalı çok farklı sorumluluklar üstlenecek, çok farklı vizyonlar ortaya koyacak bir gençliktir" ifadelerini kullandı.

Mehmet Uçum, klasik darbe pratiklerinden farklı bir durumla karşılaşılan 15 Temmuz'un, demokratik merkezin tasfiyesine ve ülkeyi işgale yönelik bir eylem olduğuna değinerek, 15 Temmuz'da demokratik merkezin tasfiyesi edilmesi halinde ülkeyi işgale hazırlanan güçlerin harekete geçeceğini, kalkışmayı gerçekleştirenlerin başarılı olabilmesi halinde sınır bütünlüğü içerisinde merkezi yönetim içinde sistemin kalmayacağının net olarak görüldüğünü kaydetti.

15 Temmuz darbe girişiminin eylemsel hedeflerinde 100 yıl sonra ülke sınırlarının daraltılarak yeniden çizilmesi, ülkeden başka küçük ülkecikler çıkarılması operasyonunun devreye gireceğini kaydeden Uçum, darbe girişiminin siyasi niteliğini "gerici" ve "faşist" bir kalkışma şeklinde tanımlayarak, gerici eylemlerin toplumun olduğu yerde kalması ve geriye gitmesine neden olduğunu, faşist eylemlerin de tektipçi zihniyeti topluma dayatmaya çalıştığını söyledi.

15-16 Temmuz'un bir devrim olduğunu kaydeden Uçum, şöyle devam etti:

"Milli bir devrimdir çünkü ülkesellik üzerinden, ülkenin kurulması, vatana sahip çıkılması üzerinden yapılan bir devrimdir. Demokratik bir devrimdir çünkü milli iradeye, kendi iradesine sahip çıkmıştır. Aynı zamanda çok büyük bir halk devrimidir. Dolayısıyla 15-16 Temmuz'da Türkiye toplumu milli, demokratik, halk devrimini gerçekleştirmiştir. Toplum, kendi üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Devrimin birinci aşaması 15-16 Temmuz ve demokrasi nöbetleriyle tamamlanmıştır. 15-16 Temmuz, dünyanın en büyük barışçı devrimidir."

15-16 Temmuz'a ilişkin son konunun da "organik liderlik" olduğuna işaret eden Uçum, sözlerini şöyle tamamladı:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyaset sosyolojisinde liderlik tipolojisini değiştiren, 21. yüzyıldaki en önemli liderdir. Organik liderlik bir tezle, temsil ilişkisi üzerinden halkın karşısına çıkmıyor. Organik liderliğin özelliği, halkın talep ve ihtiyaçlarını siyasete dönüştürüyor. Erdoğan bir anlamda o halkın organı, uzvu haline gelmiştir, bir anlamda o halkın kendisi haline gelmiştir. Erdoğan'ın liderlik özelliği bilinmeden o gece bir telefonla milyonlarca insanı sokağa çıkarma gücü anlaşılamaz. O gün bu devrimin başarıya ulaşmasında organik liderliğin önemli bir rolü olmuştur."

Andaç Hongur

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber