Türkler, Rusya'ya Pasaportsuz seyahat edebilecek mi?

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Türkiye'de OHAL'in yürürlükte olduğunu belirterek, "Vizesiz seyahat konusunda acele etmeyelim." dedi. İki ülke arasında gündeme gelen pasaportsuz seyahate değinen Karlov, bunun mümkün olmadığını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2016 23:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkler, Rusya'ya Pasaportsuz seyahat edebilecek mi?

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Atılım Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde "Rusya Federasyonu-Türkiye: Yeni Dönemde Yeni Birliktelik" konulu konuşma yaptı.

Türk vatandaşlarına vizesiz seyahatin ne zaman başlayacağı yönündeki soruya ise Karlov, Türkiye'de OHAL'in hala yürürlükte olduğunu anımsatarak, şu ifadeleri kullandı:

  • "Vizesiz seyahat konusunda acele etmeyelim. Türkiye'de OHAL hala yürürlükte belki de bu şartlarda vizesiz dönem uygun olmayabilir. Maalesef 24 Kasım'dan önceki seviyeye ulaşmak bir gün içerisinde mümkün değil, aşamalı bir süreçtir ve acele etmeyelim. Zaten vizenin alınması zor bir süreç değil. Hem Ankara hem Türkiye'nin üç şehrinde İstanbul, Trabzon ve Antalya'da Başkonsoloslukarımız var. Türk vatandaşlarının müracaatlarına yardım sağlamaya hazırız."

Karlov, pasaportsuz karşılıklı ziyaret yapılmasının da mümkün olmadığını kaydetti.

Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Akımı Projesi

Akkuyu Nükleer Santrali'nin vaktinde ve en üst kalitede tamamlanması için Rusya'nın üzerine düşeni yerine getireceğini belirterek Karlov, santral personelinin eğitimi konusunda ise Rusya'nın önde gelen üniversitelerinin fizik ve teknik bölümlerinde öğrenim gören 250'yi aşkın Türk öğrencinin santrali yönetecek kadroyu oluşturacağını söyledi.

Türk Akımı projesi konusunda ise Karlov, "İnanıyoruz en yakın zamanda hükümetler arasında anlaşma imzalanıp inşaata geçilecek." dedi.

Projede ilk gazın Türkiye'ye 2019 yılı sonunda geleceğini belirten Karlov, ilk aşamada doğalgaz hacminin 15 milyar metreküp olacağını söyledi.

Karlov, ilk hattın tamamlanmasından sonra Türkiye'nin Rusya'dan alacağı gazın transit ülke olmadan doğrudan Türkiye'ye sevk edileceğinin altını çizdi.

Andrey Gennadiyeviç Karlov, şu şekilde konuştu:

  • "Bir hattın dışında, Rusya olarak ikinci, üçüncü ve hatta dördüncü hattın inşa edilmesine de hazırız. Böylelikle Rus gazı Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine de sevk edilebilecek."

Yaş meyve sebze ticareti

Büyükelçi Karlov, Türkiye ve Rusya arasındaki yaş meyve ve sebze ticaretine ilişkin de uçak krizinden önce Rusya'nın yaklaşık 1 milyar dolarlık ürün aldığını, krizin ardından sonraki 7 ayda bu ürünlerin ticaretine büyük zarar geldiğini anımsattı.

Karlov, özellikle tarım ürünlerin ticareti konusunda eski seviyeye ulaşmanın çok zor olacağını anlatarak, krizin ardından tarım sektörünün gelişimine büyük yatırım yapan ülkesinin daha önceden Türkiye'den aldığı bazı ürünleri artık kendi topraklarında üretmeye başladığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber