Uzmanlar: Fay karakteri değişmez

Marmara Denizi'nde yaşanan 3 büyüklüğündeki depremin, Avcılar'da hissedilmesi üzerine Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, Depremin oluşum mekanizmalarında değişiklik olabilir" dedi. Meslektaşları Gündoğdu'ya katılmadı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 28 Eylül 2016 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzmanlar: Fay karakteri değişmez

Jeofizik Mühendisi Yard.Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu önceki gün Avcılar Belediyesi'nin Afet Gönüllüleri Projesi aylık eğitim toplantısına katılmıştı. Toplantıda, önceki gün saat 07.01'de yerin 5.3 kilometre derinliğinde kaydedilen 3 büyüklüğündeki depremin vatandaşlarca hissedildiğinin söylenmesi üzerine Gündoğdu, "Bu kadar küçük bir depremin hissedilmesi manidar. Oluşum mekanizmalarından oluşan bir değişim var ki bazı vatandaşlar hissetmişler. Büyük depremin öncüsü veya artçısı olamaz" demişti. Dün ise bu açıklamalara Gündoğdu'nun meslektaşlarından, endişe edilmemesi yönünde açıklama geldi.

Uzmanlar depremin oluşum biçiminin değiştiği ifadelerinin mümkün olamayacağını, 3'lük bir depremin hissedilmesinin ise halkı endişeye sevk edecek bir duruma işaret etmediğini ifade ediyor. İşte o görüşler...

PROF.DR. OKAN TÜYSÜZ

Marmara Denizi'nde Avcılar'ın 17 kilometre güneyinde olan bir depremin Avcılar'daki vatandaşlar tarafından hissedilmesinin iki önemli nedeni var. Birincisi, deprem hissedilmişse sığ, yani yüzeye oldukça yakın bir konumda olmuştur. İkincisi de Avcılar'ın arazi yapısının oldukça zayıf olması. Fakat meslektaşım Oğuz Gündoğdu'nun dediği yanlış anlaşılmış olabilir aksi halde depremin oluşum mekanizmalarında değişim olamaz. Fayın karakteri değişmez. Büyük İstanbul depreminin artçısı da değildir. Bu sadece fayın olduğu yerlerde her zaman gerçekleşebilecek bir sarsıntıdır.

'DEPREM DEĞIL, DEPREMCIK'

PROF.DR. ÖVGÜN AHMET ERCAN

Biz 4'ten büyüklere deprem diyoruz. 4'ün altındakiler ise depremciktir. Uluslararası literatür bunu böyle söylüyor. Çünkü 4 altındaki sarsıntılarda yırtılmalar olmuyor. Depremcikler nabız, tansiyon artışındaki gibi bir olaydır. Uzun süre izlenirse anlam ifade edebilir. Tekil depremcikler üzerinden büyük çıkarımlar yapılamaz. Marmara Denizi'nde her yıl 5 bine yakın depremcik oluyor. Deprem olmadan önce bu deprem bir uyarı depremidir. 3'lük bir depremcik, oturmakta olan ya da uzanan kişiler tarafından hissedilebilir. Nedeni, sarsıntının Avcılar'a yakın olması ve Avcılar'ın yer yapısının gevşek oluşmuş olması. O nedenle de genel sarsıntılar Avcılar'da büyüyebilir. Oluşumunda değişim gibi olay söz konusu değil.

Doğu batı doğrultu akımlı bir deprem bekleniyor, bu değişemez. Odağın patlama noktası Avcılar'a yakın olacak. Küçükçekmece- Sivriada arası odak yeri. Buralarda depremcikler beklenir zaten ama bu, oluşumdaki değişimi göstermez. Öncü deprem de değildir bu. Halkı korkutacak özelliği yoktur. Küçükçekmece depremi olmadan önce 5.7'lik öncü depremleri göreceğiz zaten. Depreme daha zaman var. Marmara gergin değil. Yerin altını tabak gibi biliyoruz. 3'lük depremciğin olduğu yerlerde burkulmalar var; olağandır, ilerde yırtılacaktır. Beklenen dışında olağandışı bir şey yok.

'ÖNCÜ OLABİLİR'

PROF.DR. MİKDAT KADIOĞLU

Avcılar zaten hassas araziye sahip ve depremin etkisini büyütecek özellikte. Bu nedenle deprem daha çok hissedilebiliyor. 1999 depremi Kadıköy'ü Üsküdar'ı geçiyor ve Avcılar'ı çok daha fazla etkiliyorsa bunun nedeni budur. Öncü olup olmadığını anlamak için de büyük depremin olması lazım. Ama Marmara'da beklenen büyük depremin öncüsü olarak kabul edilebilir bu. 1500'lerdeki depreme büyük kıyamet denmişti. Biz de beklediğimiz Büyük İstanbul Depremi için bunu diyoruz. Deprem bu sarsıntılarla mesaj veriyor. Uyarıyor, hatırlatıyor. Ciddiye almalıyız bu uyarıları.

NAGİHAN ALAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber