ByLock'ta geriye tarama

FETÖ'nün şifreli haberleşme ağı ByLock sisteminde gerçek kullanıcıların saptanması için geriye doğru veri taraması yapılıyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Eylül 2016 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
ByLock'ta geriye tarama

MİT'in ByLock'la ilgili şifre sistemi ve istihbarat amaçlı araştırması sürerken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde de uzmanlardan oluşan teknik bir ekip oluşturuldu. Buna ilişkin bilgi, önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında da paylaşıldı.

Hükümete verilen brifinge göre, FETÖ'nün kullandığı ByLock sistemi son aşamada 'Turkuaz' olarak değiştirildi. Sistemi ortaya çıkaran MİT, her iki sistem üzerinden yapılan şifreli haberleşmenin peşine düştü. 180 bin telefonun sisteme girdiği, bunlar arasında bakan, milletvekili, savcı, hakim, emniyet mensubu ve bürokratların da olduğu ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu toplantısında da gündeme gelen konuda, tüm olasılıkları ortaya çıkarmak için iki koldan çalışma yapıldığı bilgisi verildi. Toplantıda, FETÖ'yle ilgili olmayan kişilerin zan altında bırakılmaması için gerçek kullanıcıların ortaya çıkarılması gerektiği de dile getirildi.

İLGİSİZ NUMARALAR AYIKLANACAK

MİT'in şifreyi kırma ve istihbarat olarak örgütle ilgili bilgilere ulaşma çalışmasının yanı sıra, Ulaştırma Bakanlığı'nda bu konuda teknik çalışma yürütecek bir uzman ekip oluşturulduğu öğrenildi. Bu teknik heyet, ByLock kullandığı iddia edilen telefonlarla ilgili olarak teknik araştırma yapacak. Teknik ekip, kullanılmadığı halde listede görünen telefon numaralarını ayıklayacak, ortak wi-fi kullanım alanlarındaki gerçek ByLock kullanıcısı ile kullanıcı olmayanı ayrıştıracak.

ByLock'la hiçbir ilgisi olmadığı halde sistemde telefonu veya ismi görünenlerin de veri kayıtları istenecek. Bu kişilerin telefon numaraları üzerinden geriye doğru veri taraması yapılacak. Veri tabanı üzerinden gidilerek, hangisinin gerçek kullanıcı, hangisinin sahte numara olduğu saptanacak. Uzmanların, ByLock sisteminin gerçek kullanıcılarını saptayabileceği, ancak bunun için zamanı ihtiyaç olduğu ifade edildi.

LİSTELERDE İLGİNÇ İSİMLER

ByLock'u kullananlara ilişkin telefon listelerinde bakan ve milletvekillerinin olduğu iddia edilmiş, bazı milletvekillerinin isimleri sosyal medyada ByLock kullanıcısı olarak yer almıştı. AK Parti'den Belma Satır, Ahmet İyimaya, Cuma İçten, Mahmut Kaplan gibi milletvekillerinin isimleri gündeme gelmiş, bu milletvekilleri sistemle hiçbir ilgilerinin olmadığını öne sürmüştü. Bakanlara zimmetle verilen telefonlardan da sisteme girildiği iddia edilmişti. 479 hakim ve savcının telefonlarının da listede yer aldığı, çok sayıda emniyet mensubu ve üst düzey bürokratla ilgili de bu yönde iddialar olduğu belirtilmişti. Hükümet, günlerdir başkenti meşgul eden bu listeyle ilgili çalışmaları hızlandırdı.

Nuray BABACAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber