Suudilerle stratejik ortaklık hamlesi

Petrol üretiminde ilk sırada yer alan Suudi Arabistan'dan önemli bir heyet stratejik işbirliği için Türkiye'ye geliyor.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 28 Eylül 2016 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suudilerle stratejik ortaklık hamlesi
BARIŞ ERGİN

Moody's'in siyasi olarak değerlendirilen not düşürme hamleleri ve Batı'nın 'ekonomi kötü gidiyor' propagandalarına karşı Körfez ülkelerinin Türkiye'ye olan ilgisi sürüyor. Körfez'in en büyük ekonomisi ve aynı zamanda dünya petrol üretiminin ilk sırasında yer alan Suudi Arabistan'dan önemli bir heyet, stratejik işbirliği için yarından itibaren Türkiye'de olacak.

ÇALIŞMA GRUBU OLACAK

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Nayif, 29-30 Eylül'de beraberindeki heyetle Türkiye'de görüşmeler yapacak. Bu seyahat iki ülke ve Körfez Bölgesi arasındaki stratejik işbirliğinin temelinin atılacağı bir gezi olarak nitelendiriliyor. Aynı zamanda Yatırım Destek Ajansı kaynaklarına göre bu görüşmelerde hem Suudi Arabistan hem de Körfez ülkeleri ile serbest ticaret anlaşması gündeme gelecek.

BİZ DE GİDECEĞİZ

İki ülke arasında stratejik çalışma grubu kurulacağını belirten DEİK Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir, "5-6 Ekim'de de biz Kalkınma Bakanlığı'nın organizasyonuyla Suudi Arabistan'a gideceğiz. TİM ve DEİK de orada olacak. İki ülke bölgedeki gelişmeler nedeniyle birbirleri için gerekli. Birbirlerini tamamlıyorlar. Onlarda finans var bizde know-how ve güçlü bir ekonomi" dedi. Seyahat kapsamında Veliaht Prens Muhammed Bin Nayif'in Türkiye'nin önde gelen firmalarının patronları ile de görüşeceği belirtildi. Bu görüşmelerde Suudi Arabistan'da yapılacak olası yatırımlar masaya yatırılacak.

BÜYÜK DEĞİŞİM İÇİN YOL HARİTASI VAR

Petroldeki düşüş nedeniyle geçtiğimiz yıl 98 milyar dolarlık rekor açık veren Suudi Arabistan, hem ekonomik hem de sosyal yönleri içeren ve 2030'a kadar büyük değişimi hedefleyen yol haritası hazırladı. Hedef büyük ölçüde ülkenin petrol bağımlılığını azaltmak. "Vizyon 2030" adı verilen reform paketi, özelleştirmeler, teşviklerin düşürülmesi gibi hedefler içeriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber