Diyanet cemaatlerle şeffaflığı tartışacak

Diyanet-cemaatler buluşmasının ana gündem maddesi "şeffaflık ve denetlenebilirlik" olacak. Taraflar FETÖ benzeri yapılar oluşmasın diye ortak çalışma yapılacak. Tekke, zaviye ve türbeleri kapatan devrim yasası masaya yatırılacak, buluşmanın ardından hazırlanacak görüş ve öneriler raporu hükümete sunulacak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Eylül 2016 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyanet cemaatlerle şeffaflığı tartışacak

Ayşegül Kahvecioğlu

Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tarihinde ilk kez bir, "cemaatler buluşması" düzenleyecek. Henüz tarihi ve katılımcıları netleşmeyen buluşma, İstanbul'da gerçekleştirilecek. Diyanetin, hangi cemaatler ve temsilcilerinin buluşmaya davet edileceği konusunda bir ön çalışma yaptığı, ancak henüz üzerinde mutabık kalınan bir, "cemaatler" listesinin bulunmadığı öğrenildi.

Devrim yasası gündemde

Buluşmanın katılımcıları netleşmese de ana gündem maddeleri belli olmaya başladı. Buna göre cemaat ve tarikatlarin daha şeffaf ve denetlenebilir bir yapıya kavuşturulması konusu buluşmanın ana gündem maddesi olacak. Bu konudaki yasal boşluklar tartışılacak ve 1925'te çıkan devrim yasası, "tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması" konusunun yeniden masaya yatırılması bekleniyor.

Benzer algı oluşmasın

FETÖ ve benzeri yapıların Türkiye'ye, İslam dinine, Müslümanlara, İslam algısına verdiği zararların da konuşulacağı buluşmada, FETÖ üzerinden Türkiye'deki tüm cemaatler için benzer algıların oluşmasını önlemek adına atılacak adımlar tartışılacak.

Dini eğitimde eksiklikler

Dini istismar eden FETÖ benzeri yapıların yeniden tehlike haline gelmemesi için yapılacakların değerlendirileceği toplantıda, din hizmetleri, din eğitimi ve öğretimi alanında mevcut eksikliklerin tespiti yapılacak. Sağlıklı din eğitimi verilmesi ve dini hizmetlerin sunumunda İslam'ın evrensel ilkelerine göre hareket edilmesi için gerekli çalışmaların neler olduğu ifade edilecek.

Gençler nasıl güvenecek?

15 Temmuz sonrası özellikle genç kuşağın, "dini cemaatlerle" ilgili bir travma yaşadığı düşünülerek, gençlerin bundan sonraki süreçte kendilerine dini nasihatlerde bulunan insanlara nasıl güvenecekleri konusunda ortak çalışma yapılması görüşülecek.

Ayrıca gençlerin bu tür örgütlenmelerden nasıl korunabileceği konusu da buluşmanın gündem maddelerinden birisi olacak.

İtaat uyarısı

Buluşmada, Türkiye'de din hizmeti ve din eğitimi veren cemaatlerin İslam'ın medeniyetler kuran anayolundan ayrılmamaları, her türlü ifrat ve tefritten uzak kalmaları yönünde ortak çalışmalar yapılması konusu da görüşülecek. Hiç kimse ve hiçbir yapının, kendisini dinin mutlak temsilcisi olarak göremeyeceği ve insanları kendisine kayıtsız şartsız itaate çağıramayacağı vurgulanacak.

Erdoğan'a sunulacak

Buluşmanın ardından Diyanet ve cemaatlerin görüşlerinin bir raporda toplanarak, raporun Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber