Kaçak elektrik için yüzde yüz yerli 'mühür' geliştirildi

Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın geçtiğimiz hafta Akdeniz Bölgesi'nde uygulanacağını açıkladığı 'Akıllı Elektronik Mühür Sistemi Projesi' yüzde 100 yerli imkanlarla geliştirildi. Üstelik pilot uygulama daha başlamadan uluslararası dağıtım firmaları da 'mührün' peşine düştü.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Eylül 2016 21:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kaçak elektrik için yüzde yüz yerli 'mühür' geliştirildi

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada, Akdeniz Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde 'Akıllı Elektronik Mühür Sistemi Projesi'nin uygulamaya konulacağını söyledi. Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AEDAŞ) Genel Müdürü Murat Yiğit ise elektrik sayaçlarındaki ölçümlerde yetkisiz işlem yapılmasına izin vermeyen söz konusu elektronik mühür sisteminin yüzde 100 yerli olduğunu açıkladı. Yiğit'in verdiği bilgilere göre, proje kendi bünyelerinde bulunan Yatırım ve Ar-Ge Direktörlüğü ile Kayıp-Kaçak Direktörlüğü'ne bağlı mühendisler tarafından yüzde 100 yerli imkanlarla geliştirilmiş. Katma değeri ve güvenilirliği yüksek, Ar-Ge üretim birim maliyeti düşük projede patentlenebilir 3 aşamalı bir tasarım ortaya çıkarılmış.

YURTDIŞINDAN İLGİ

Elektrik sayaçlarında akıllı elektronik mühür sisteminin Akdeniz Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde Ocak 2017'den itibaren uygulanması planlanıyor. Ar-Ge mühendisleri tarafından yapılan literatür taramasında uluslararası arenada enerji dağıtım sektöründe benzer bir uygulamaya rastlanmadığının altını çizen AEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, taşımacılık sektöründe elektronik mühürleme ve kilit cihazlarının kullanıldığını ancak bunların dağıtım sektöründe kullanıma uygun olmadığını ifade ederek, "Ar-Ge çalışmalarında büyük mesafe kat edilen sistemin uluslararası arenadaki adı SMS (Smart Seal) olarak belirlenmiş durumda. Tamamen inovatif ve yeni olan bu sistemin ülkemiz ekonomisine kazandırılması için çalışmalarımız devam etmekte olup, sistemin fikri ve sinai hakları konusunda çalışmalar da yapılıyor. Yakın zamanda katma değerli, uluslararası alanda yeni, inovatif, patentli bir ürünü dağıtım sektörüne kazandıracağız" diyor. Bu arada Yiğit başta Hollanda, Belçika, ABD ve Avusturya olmak üzere birçok ülkeden uluslararası dağıtım firmalarıyla da görüş alışverişinde bulunduklarını belirtirken, sistem ile ilgili uluslararası dağıtım firmalarından şimdiden talep geldiğini de söylüyor.

KAÇAK ELEKTRİĞİ İMKANSIZ KILIYOR

SMS (Smart Seal-Akıllı Mühür) sistemi temelinde, taklit edilebilmesi ya da yetkisiz işlem yapılmasını engelleyecek özellikte bir elektronik akıllı mühür, ana kontrol bilgisayarı, iş emirlerinin takip edildiği tablet bilgisayarlar ve elektronik akıllı mühürleri açıp kapatabilen yardımcı kumandalar yer alıyor. SMS sisteminin güvenliğinin ve güvenilirliğinin üst seviyede olması için sistem inovatif teknolojilerle donatılıyor. SMS sistemine bağlı cihazlar arasındaki haberleşme kırılamaz özel bir kripto üzerinden sağlanırken, bu sayede veri alışverişinin kaydedilip taklit edilmesi de engelleniyor. Proje kapsamında geliştirilen iş emri kodlama sistemi ile sadece Akdeniz EDAŞ firması yetkililerinin yalnızca gelen iş emri doğrultusunda işlem yapabilmesi temin ediliyor. Akıllı elektronik mühürler üzerinde kopyalanamaz özellikte dört aşamalı güvenlik unsuru bulunuyor. Bu sistem sayesinde sayaca dışarıdan müdahale edilmesi ve kaçak elektrik kullanılması mümkün olmuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber