Her yıl 15 bin kalbi hasta bebek dünyaya geliyor!

Her yıl dünyada 1 milyon bebek kalp hastalığıyla doğarken, Türkiye'de de bu rakam 13-15 bin arasında gerçekleşiyor. Türkiye'de arasında çocukların da olduğu 717 hasta kalp nakli bekliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Ekim 2016 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Her yıl 15 bin kalbi hasta bebek dünyaya geliyor!

Türkiye'nin Kalbi Kırık / Hazırlayan: Burak Dursun

Kalp hastalıklarına sadece yetikinlerde rastlanmıyor. Her yıl dünyada 1 milyon bebek kalp hastalığıyla doğarken, Türkiye'de de bu rakam 13-15 bin arasında gerçekleşiyor. Bebeklerin kalp hastalığı riskinde ebeveynlerin yaşam biçimleri önemli bir rol oynuyor.

Çocuk kalp hastalıklarının çoğunluğunun doğuştan olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dursun Alehan, bin doğumun 8'inde kalp hastalığı görüldüğüne dikkat çekerek şu bilgileri verdi;

"Ağır kalp hastalıklı bebekler ilk birkaç ay içinde belirti verirler. Bebeklerde morarma, beslenme güçlüğü, emerken yorulma, hızlı soluk alıp verme, zor nefes alma, kilo alamama, terleme, sık tekraralayan akciğer enfeksiyonu gibi bulgular görülebilir. Daha büyük çocuklarda ise göğüs ağrısı, çarpıntı, sersemlik hissi, baş dönmesi, göz kararması, bayılma, halsizlik, çabuk yorulma, aşırı terleme, iştahsızlık gibi sorunlar yaşanabilir. Bu gibi yakınmaları olanların çocuk kardiyoloğuna başvurması önerilir. Doğumsal kalp hastalıklarının içinde en sık görüleni kalp delikleridir. Ülkemiz gibi ülkelerde en sık görülen kalp hastalığı akut romatizmal ateş sonucu gelişen kalp romatizmasıdır. Halk arasında beta diye bilinen A grubu beta hemolitik streptokoklara bağlı boğaz enfeksiyonları iyi tedavi edilmediği zaman oluşan ve özellikle eklemlerde, kalpte ve merkezi sinir sisteminde hasara yol açan bir hastalıktır."

Çocuk Kalp Vakfı Başkanı ve Acıbadem Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kalp Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu ise 200 çeşit doğumsal kalp hastalığı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi;

Radyasyona dikkat

"Ülkemizde her yıl 15 bin doğumsal kalp hastalıklı bebek dünyaya geliyor. Dünyada ise bu sayı yaklaşık 1 milyon civarında. Bu çocukların üçte biri doğar doğmaz ilk bir ay içerisinde tedavi ve ameliyatlar ihtiyaç duyuyor. Bu ameliyatlarda yüzde 90 başarı oranı bulunuyor. Eğer bu ameliyatlar yapılmazsa hastaya birkaç ay içerisinde kaybediliyor. Anne veya babanın birinde doğumsal bir kalp hastalığı varsa, bebeğin 3 kat daha fazla kalp hastası olma ihtimali var. Hamilelikte sigara, alkol tüketimi doğumsal kalp hastalığı riskini arttırıyor. Yine annelerin diyabet ve şeker hastalısı olması, hamileliğin ilk 3 ayında radyasyona maruz kalmamaları ve ileri yaşlarda hamile kalmaları da doğumsal kalp hastalığı riskini arttırıyor."

717 hasta kalp nakli bekliyor

Sağlık Bakanlığı verilerine göre arasında çocukların da olduğu 717 hasta nakil için uygun kalp bekliyor. Yıl içinde 48 kalp ve 3 kalp kapakçığı nakli gerçekleştirilse de sırada drumu kritik olan hastalar var. Kalp nakli konusunda yeterince bilincin oluşmadığını söyleyen uzmanlar, kalp transferi gerçekleştirilecek alt yapının da tam anlamıyla sağlanamadığını vurguluyor. Kalp nakli bekleyen 717 kişiden biri de 13 yaşındaki Havva Şahin. Rahatsızlığı nedeniyle okula gidemeyen Havva Şahin, "Artık iyileşip okuluma dönmek istiyorum. Tek isteğim bir an önce kalp naklimin gerçekleşmesi" diyor. Anne Yasemin Şahin ise 3 yıldır nakil beklediklerini ifade ederek, "4 yaşında kızımın kalp hastası olduğunu öğrendik. Uzun zamandır kalp nakli için bekliyoruz ama bir türlü olmadı. Kızım şimdilerde biraz daha iyi ama çarpıntı ve ağrıları devam ediyor. İnsanlar organ nakli konusunda bilinçsiz. Bizim gibi birçok hasta nakil bekliyor. Kızımın hastalığından sonra bütün aile gidip organlarımızı bağışladık" diye konuştu.

22 günden beri yoğun bakımda

Kalp nakli bekleyen 717 hastadan biri de 44 yaşındaki Kıymet Alay. 2003 yılından beri kalp yetmezliği ile mücadele eden Alay'ın eşi Recep Alay 23 gündür eşinin yoğun bakımda olduğunu söylüyor; "Daha önce de birçok kere hastaneye yatırmak zorunda kaldık. Ama durumu herzamankinden daha ciddi. Doktorları nakil yapılmazsa eşimi kaybedeceğimi söylüyor. Eşimi nakil listesinden acil nakil listesine aldılar. Çocuklarımız da çok üzülüyor annelerinin durumuna. İnsanlar organ bağışı ve özellikle kalp bağışı konusunda bilinçli değil. Bu hastalığı yaşamayan bilemez."

Iraklı Rokia Türkiye'de sağlıklı hayata kavuştu

"Anadolu coğrafyasında kötü kolesterol yüksekliği var. Bu genlerimizde olan bir şey" diyen Şişli Florence Nightingale Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Bülent Polat da sigara tüketiminin kalp hastalıklarının artışında önemli rol oynadığını belirtti; "Erken yaşta ve yoğun olarak sigara kullanılması kalp hastalıklarında çok önemli bir faktör.

Genç yaşta ani damar tıkanıklığı oluyor ve bünye çok hazırlıksız yakalanıyor. O yüzden de ani kalp krizleri ölümle sonuçlanıyor." Polat'ın en son çocuk hastalarından biri 2.5 yaşındaki Iraklı Rokia bebek. Dr. Polat'ın 6 saatlik ameliyatı sonrası sağlığına kavuşan Rokia, bugün taburcu olarak ülkesine dönecek. Baba Ali Jamal Abdali, "Kızım doğduktan 2 hafta sonra ağladığında morarıp, nefes almakta zorlandığını görünce bir rahatsızlığı olduğunu fark ettik. Lübnan'da 7 aylıkken bir ameliyat geçirdi ama bu operasyon geciktirmeye yönelikti. Yürümeye başlayınca tekrar dudakları morarmaya başladı. Irak'tan bizi Türkiye'ye yönlendirdiler. Buradaki ameliyatın ardından kızım tekrar normale döndü. Doktoru kzımın spor bile yapabileceğini söyledi. Eşime mutlu haberi verince o da çok sevindi" dedi.

'10 milyon kişi tehdit altında'

Kalp krizin en önemli uzun dönem sonuçlarından birinin kalp yetersizliği olduğunu belirten Şişli Florence Nightingale Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Prof.Dr. Sabri Demircan şunları söyledi; "Türk Kardiyoloji Derneği tarafından ülkemizde yapılan araştırmada, 65 yaş üzeri kişilerde kalp yetersizliği görülme oranı yüzde 10 civarında saptanmıştır. Ülkemizde 10 milyon kişiye yakın insan kalp yetersizliği tehdidi altında altındadır. Genç yaşta kalp krizine maruz kalmamak için temel prensip risk taşıyan bireylerin tespiti ve mümkünse risk faktörlerinin ortadan kaldırılması veya en az düzeye çekilmesidir. Ortadan kaldırılabilecek en bilinen risk faktörü sigara ve benzeri zararlı alışkanlıklardır."

Yeni kalbiyle üçüncü yaşı

Konya'nın Karatay ilçesinde yaşayan 47 yaşındaki İsmail Tencireci de 10 sene içerisinde 13 kez kalp krizi geçirdi. 3 yıl önce kalp nakli yapılan Tencirci şimdi sağlığına kavuştu. Tencirci, "2 sene hastane de yatıp kalp bekledim. Sonunda Konya'da trafik kazasında hayatını kaybetmiş birisinin kalbi nakledildi. Daha sonra bağışta bulunan aileyi aradım ve buldum. Benden hiçbir maddi beklentilerinin olmadıklarını sadece manevi olarak destek olmamı istediler. Uzun süre kalp yetmezliği yaşadığım için böbreklerim iflas etti. Şimdi böbrek nakli için yazıldım. İnsanlar organ nakli ve özellikle kalp nakli konusunda bilinçli ve daha duyarlı olmalı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber