Güneydoğu Anadolu'dan yapılan ihracat azaldı

GAİB Başkanı Çıkmaz: - "Bu yılın ocak-eylül döneminde 5 milyar 708 milyon 580 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İhracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azaldı"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2016 16:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Güneydoğu Anadolu'dan yapılan ihracat azaldı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, birlik çatısı altındaki firmalar tarafından bu yılın ocak-eylül döneminde 187 ülkeye, 5 milyar 708 milyon 580 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.

Çıkmaz yaptığı yazılı açıklamada, birliklerin ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azaldığını, ancak yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bölgeden ihracat yapma başarısı gösteren iş dünyasının her türlü övgüye layık olduğunu bildirdi.

Bölge ihracatına katkı sunan herkesin bıkmadan, usanmadan yoluna devam etmesini isteyen Çıkmaz, "Zorlu bir süreçten geçiyoruz, önemli olan bu süreci el birliğiyle atlatabilmemizdir. Ülkemizin hedefleri doğrultusunda dünyayı dolaşmaya devam edeceğiz. İhracattaki düşüş moralimizi bozmamalı, aksine bizleri kamçılamalıdır. Şimdi daha çok ihracat için daha çok dünya turu yapacağız." ifadesini kullandı.

- İhracat kalemleri

Çıkmaz, ihracat içinde en fazla payı tekstilin aldığını belirtti. Tekstil ihracatının geçen yıla göre yüzde 10,3 gerilediğine dikkati çeken Çıkmaz, geçen yıl 2 milyar 172 milyon 277 bin dolar olan tekstil ihracatının bu yılın aynı döneminde 1 milyar 949 milyon 288 bin dolara düştüğünü kaydetti.

Halı ihracatının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 azaldığını belirten Çıkmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geçen yıl 1 milyar 19 milyon 847 bin dolar olan halı ihracatımız, bu yıl 933 milyon 106 bin dolar oldu. Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatımızsa geçen yıl 1 milyar 482 milyon 515 bin dolarken, bu yılın aynı döneminde yüzde 0,3 düşerek 1 milyar 477 milyon 915 bin dolar oldu. Kuru meyve ihracatımız da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,8 arttı. Geçen yıl 133 milyon 730 bin dolar olan kuru meyve ihracatımız, bu yıl 156 milyon 256 bin dolara yükseldi. Bu yılın ocak-eylül döneminde 5 milyar 708 milyon 580 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Diğer ihracatlar ve diğer birlikler adına yapılan satışlarla ocak-eylül ihracatımız 6 milyar 72 milyon 859 bin dolar oldu."

- İlk sırada Ortadoğu ülkeleri var

Çıkmaz, bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 55'lik payla ilk sırada yer aldığına dikkat çekerek, AB ülkelerinin yüzde 18,4 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin de yüzde 11,1'lik payla üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.

187 ülkeye ihracat yapma başarısı gösterdiklerini belirten Çıkmaz, "Bu ülkelerden Irak, Suriye, ABD, Suudi Arabistan, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, Sudan ve Belçika bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler. Ayrıca, halı, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleriyle diğer gıda müstahzarları bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur." ifadesini kullandı.

Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin lokomotif ilinin Gaziantep olduğunu, kentin 2016 yılı ocak-eylül döneminde 4 milyar 567 milyon 964 bin dolar tutarındaki ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumunu koruduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber