Hem yatırım hem telafi yılı geliyor

Hükümet, 2017'ye odaklandı. 2017'de hem darbe girişiminin hem algı operasyonlarının izleri silinecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Ekim 2016 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hem yatırım hem telafi yılı geliyor

Hakkı KURBAN

Hükümet, ekonomide 2017 Bütçesi ve Orta Vadeli Program'a (OVP) odaklandı. Geçtiğimiz hafta içinde Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında detayları masaya yatırılan hazırlık kapsamında hassas rötuş yapılıyor.

BÜTÇE, İKİ HAFTA İÇİNDE HAZIR

2017 bütçesinin, Anayasa gereği 17 Ekim'e kadar Meclis'e sunulması gerekiyor. Ekonomi yönetimi ise, Bütçe üzerindeki son rötuşları bu hafta tamamlamayı planlıyor. 2017-2019 dönemi hedeflerini ve öngörülerini içerecek OVP'nin de, hazırlıkları yapılıyor. Geçen yıldan bu yana yaşanan olağandışı gelişmelerin yansımaları göz önüne alınacak.

HIZ KESİLMEYECEK

2017 yılının, bu yıl yaşanan gelişmelerden olumsuz etkilenen bazı sektörlerde telafi yılı olacağı vurgulanırken, darbe girişiminin yansımalarının da giderileceği kaydediliyor. Moody's başta olmak üzere bazı kredi derecelendirme kuruluşları ile uluslararası çevrelerin olumsuz propagandasına karşın yatırımlarda da kesintiye gidilmeyecek ve 2023 hedefleri çerçevesinde reform adımları sürecek. Bütçe ve OVP hazırlıklarında dikkate alınan hassasiyetler ise şöyle sıralanıyor:

- Gelişmiş ülkelerin 2015 yılı büyüme tahmini yüzde 2.4'ten yüzde 2.0'ye çekilmiş, 2016 yılı büyümesi ise yüzde 2.4'ten yüzde 2.2'ye indirilmişti. ABD ve Avrupa ekonomilerinin büyüme hedeflerindeki revizyon, Türkiye'deki verilerde rötuş yapılırken göz önünde tutuluyor.

- Büyümede bir miktar aşağı yönlü değerlendirme gündemde. Yılsonu büyüme oranının yüzde 4'ün altında kalabileceği belirtiliyor. 2017 için yüzde 5 büyüme öngörülmüştü. Revize edilmesi bekleniyor.

- Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin yansımaları da dikkate alınıyor. Bazı kesimlerin ve uluslararası kuruluşların propagandasına karşın, Türkiye kalkışmanın şokunu çabuk atlattı. Projelerde herhangi bir aksamaya meydan verilmedi. Darbe girişiminin yansımaları, bütçe ve OVP'de yer verilecek rakamlarla telafi edilecek.

- Türkiye'nin etrafındaki ülkelerde yaşanan kaosun sürmesi ve terör saldırılarının yansımaları da, göz önüne alınıyor.

Promosyon için çalışma bitiyor

- Küresel ekonominin düşük büyüme tuzağına girmesine karşın, Türkiye'nin bu ortamdan etkilenmemesi için verimlilik artışına dönük reformları sürdürecek, alışverişi canlı tutacak adımlara da devam etmesi öngörülüyor. Hükümet, hem Doğu ve Güneydoğu'yu kalkındıracak Eylem Planı'nı açıklamış hem de kredi kartları ve taksitlerle ilgili kararlar alarak piyasalara yön vermişti. Asgari ücrette kesintiye gidilmemesi sağlanırken, emekliye promosyon çalışmasında sona gelinmişti.

Verimlilik artışı için reformlar sürecek

- Sektörler bazında da bazıları için 2017 telafi yılı olacak. Özellikle, bu yıl gelişmelerden en olumsuz etkilenen turizmin, Rusya ve İsrail'le ilişkilerde yaşanan normalleşme, terörle mücadelede sağlanan başarı paralelinde gelecek yıl hızlı bir artış trendine girmesi planlanıyor. Dostlukları artırma prensibi çerçevesinde, tarım ve ticaretteki artışın da yeniden hızlanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Hizmetler sektöründe de istihdam artışı için bazı adımlar atılacak.

Büyüme ve cari açıkta revize

- Büyüme ve cari açık hedeflerinde de rötuş üzerinde çalışılıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet

Şimşek, "Büyümede bir miktar aşağı yönlü, cari açıkta bir miktar yukarı yönlü gibi değerlendirmeler yapılabilir" diyerek, bu adımın işaretini vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber