Atatürk Üniversitesi, 'milli teleskop' üretimi başladı
Atatürk Üniversitesi ile FMV Işık Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, milli ve yerli tasarıma sahip teleskop projesinin startını verdi.
Atatürk Üniversitesi ile FMV Işık Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, milli ve yerli tasarıma sahip teleskop projesinin startını verdi.
FMV Işık Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesi ile 4 metre çaplı hem görsel hem de kırmızı ötesi bölgede gözlem yapabilme kabiliyetine sahip DAG teleskobu ve kubbesinin geliştirilmesi projesinde imzalar atıldı.
Avrupa'daki en yüksek çözünürlüklü astronomik gözlem cihazı olacak
Atatürk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak ve FMV Işık Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Onur Keskin'in yer aldığı proje sayesinde, HUBBLE Uzay Teleskobu'ndan yaklaşık 7 kat daha yüksek çözünürlüğe sahip yerli tasarım teleskobun 2019 yılının sonlarında hayata geçmesi öngörülüyor.
Türkiye'de "ilk" kez tasarımı yüzde 100 yerli olan DAG teleskobunun üretimi yurt dışında başladı. Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen, Erzurum Atatürk Üniversitesi koordinatörlüğünde ve sahipliğinde, FMV Işık Üniversitesi'nin de üreteceği Adaptif Optik Sistemi ile hayata geçirilecek DAG Teleskobu tamamlandığında, Avrupa'daki en yüksek çözünürlüklü astronomik gözlem cihazı olacak.
Toplam maliyeti optik aygıtlarıyla birlikte yaklaşık 150 milyon lira tutacak teleskop, kubbe, bina ve optik aygıtlar sayesinde uzay, hem görsel hem de kırmızı ötesi bölgede gözlenebilecek. DAG teleskobu, 2019'dan itibaren Atatürk Üniversitesi bünyesinde Erzurum'daki 3170 metre rakımlı Konaklı- Karakaya Tepesine yerleştirilerek gözlem yapacak.
AOS sistemleri barındıracak şekilde tasarlandı
FMV Işık Üniversitesi, 4 metre sınıfı kırmızı ötesi gözlem yapacak DAG teleskobunun Adaptif Optik (AO) ve Derotator sistemlerini üretecek.
FMV Işık Üniversitesi ve İsviçre'den HEIG-VD ortaklığında optik ve mekanik tasarımı Atatürk Üniversitesi için yüzde 100 milli imkanlarla tasarlanan DAG teleskobu, dünyada bir "ilki" de gerçekleştirerek daha tasarım aşamasında AOS sistemleri barındıracak şekilde tasarlandı.