1 milyar $'lık Özbek yolunda kriz aşıldı
Ülkemizden başlayıp Tacikistan'a kadar ulaşan 1 milyar dolarlık ihracat yükünün taşındığı Özbekistan yolu, Türk TIR'larına açıldı. Özbek tarafı, araçların geçişi için taahhütte bulunduğu yıllık 12 bin izin belgesinden bin adet daha Taşkent Büyükelçiliğimize teslim etti.
Türk TIR'larına kapanan Özbekistan yolunda transit belge krizi aşıldı. 1 milyar dolarlık ihracat yükünün geçtiği yol, Özbek tarafının bin adetlik izin belgesini temin etmesiyle araçlarımıza açıldı. Özbekistan, Türk araçlarının geçişi için taahhütte bulunduğu 12 bin belgeden bin adet daha Taşkent Büyükelçiliğimize teslim etti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) iletilen taşıma belgeleri sınır kapılarımıza gönderildi. Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'a gitmek için kullanılan Özbek yolu, TIR'larımıza taşıma belgesi verilmediği için 15 gündür kullanılamıyordu.
2 BİN BELGE DAHA TESLİM EDİLECEK
Sözü verilen yıllık 12 bin belgeden geriye kalan 2 bin adedin ise haftaya Cuma günü teslim edileceği bildirildi. Belge krizi nedeniyle ihracat yükü taşıyan 150 TIR, Gürbulak sınırında bekletiliyordu. Devlet Başkanı İslam Kerimov'un vefatından sonra doğan yönetim boşluğu nedeniyle belge istenecek muhatabın bulunamaması ihracatımızı durma noktasına getirmişti.
SEKTÖRE HAYIRLI OLSUN
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "İpek Yolu'nun yeniden canlandığı bir dönemde en kilit öneme sahip ülkelerden Özbekistan'daki şanssızlık nedeniyle bölge ekonomisi dünya ticaretinden izole olacaktı. Çok şükür sorun aşıldı. Sektöre hayırlı olsun" dedi.
YILLIK TAŞIMA KOTASI 12 BİN
Şener, Özbekistan ile Türk araçlarının kullanımı için mutabakata varılmış yıllık geçiş belgesi kotasının 12 bin olduğunu hatırlattı. Özbekistan'a ihracatın 500 milyon doları bulduğuna değinen Şener, "Buradan taşınan ihracat miktarı ise 1 milyar dolar. Sadece 8 bin adet belge gönderilmişti. Bin adet belge almıştık. Temmuz ayında bu belgeler bitti. Şimdi bin adet daha teslim edildi" diye konuştu.
PAZARI KİMSEYE KAPTIRMAYIZ
Fatih Şener, bölgede stratejik ticari dengenin olduğunu söyledi. Şener, Türkiye'nin coğrafyadaki ağırlığını kaptırmasının Rusya ve İran'a yarayacağını kaydetti. Şener, "İran, Rusya gibi ülkeler de aynı pazara ihracat yapıyor. Bu zorluklar diğer ülkelerin pazarı ele geçirmesine sebep olabilir. Bu yüzden transit geçiş belgeleri ülkemizin ticareti için çok önemli" şeklinde konuştu.