Balyoz'daki 7 kişinin beraat kararının bozulması istendi

Yargıtay Başsavcılığı, aralarında emekli Org. Çetin Doğan'ın da bulunduğu 7 kişinin Balyoz davasındaki beraat kararlarının bozulmasını istedi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 07 Ekim 2016 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Balyoz'daki 7 kişinin beraat kararının bozulması istendi

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı, Balyoz davasında aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 7 kişinin beraat kararlarının bozulmasını istedi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin beraat kararını bozması durumunda, Balyoz davası 7 sanık yönünden yeniden görülecek. Kapatılan özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz davası ile ilgili mahkümiyet kararı vermiş, bu karar da Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onanarak kesinleşmişti. FETÖ'nün kumpas davalarından biri olarak gösterilen Balyoz davasına ilişkin verilen karar, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Yüksek Mahkeme, askerlerin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirtti.

'PLAN SEMİNERİ' İTİRAZI

AYM'nin ihlal kararı üzerine yargılama İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü. Mahkeme, bilirkişi incelemesi sonucu "Balyoz Harekat Planı"nın sahte olduğunu tespit ederek tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi. Ancak Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, beraat kararını emekli Orgeneral Çetin Doğan, ekmekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, emekli tümgeneraller İhsan Balabanlı ve Behzat Balta, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Kurmay Albay Emin Küçükkılıç ve emekli Albay Erdal Akyazan yönünden temyiz etti.

Dilekçede, plan seminerinin, Çetin Doğan ve diğer sanıklar tarafından seçimle gelen meşru hükümeti antidemokratik yollarla yıkmaya yönelik tertip edildiği öne sürüldü. Çetin Doğan'ın oluşturulan yapılanmanın lideri olduğu ve bu doğrultuda görevlendirmelerin yapıldığı iddia edildi. Diğer sanıkların da plan seminerindeki sunumları dikkate alındığında Çetin Doğan liderliğinde atılı suçlamaya konu eylemi gerçekleştirmek için oluşturulan yapılanma içinde yer aldıkları belirtildi. Savcılığın temyiz istemi üzerine dosya ilk olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na geldi.

Dosya üzerindeki incelemesini temmuzda tamamlayan başsavcılık, Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararlarının bozulmasını talep etti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderilen tebliğnamede, sanıkların eylemlerinin Türk Ceza Kanunu'nun 316. maddesinde tanımlanan "suç için anlaşma" fiili kapsamında olduğu ifade edildi. Son kararı Yargıtay 16. Ceza Dairesi verecek. Daire'nin bozma kararı vermesi durumunda, Balyoz davası 7 sanık yönünden yeniden görülecek. 7 sanık, 3 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

TCK 316. MADDE NE DİYOR?

TCK'nın 316'ncı maddesi şu hükmü içeriyor: "Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçlardan herhangi birini elverişli vasıtalarla işlemek üzere iki veya daha fazla kişi, maddi olgularla belirlenen bir biçimde anlaşırlarsa, suçların ağırlık derecesine göre üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilir."

FEVZİ ÇAKIR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber