Döner, şiş kebap gerisi sağlık güzellik

Dünya'nın sağlık merkezi haline gelen Türkiye, her geçen gün uluslararası hasta sayısını arttırıyor. Bu hastalara tedavi bittikten sonra da kaplıca hizmeti veriliyor. Ülkemize gelen Arapların çoğunlukla kalp ameliyatı geçirdiğini belirten Medicana Çamlıca Hastanesi Uluslararası Hasta Merkezi Müdürü Dr.Mehmet Erdoğan, "Avrupalılar ise genellikle saç ekimi ve estetik için geliyor" diyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Ekim 2016 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Döner, şiş kebap gerisi sağlık güzellik
Ayşe Özleyen

Türkiye'de yaşanan terör olayları ve darbe girişimi kültür, inanç, kış ve yayla turizmini sekteye uğratsa da sağlık turizmini bu durum etkilemiyor. Hem maliyet avantajı hem gezme fırsatı hem de teknolojik altyapı sunan Türkiye, uluslararası hastaların tercih ettiği bir numaralı ülke oluyor. Türkiye'ye tedavi olmaya gelen hastalar kaplıcalara gitmeden ülkesine dönmüyor. Üstelik ülkemizde birçok hastalığın tedavisi Avrupa ve Arap ülkelerine nazaran yüzde 60'a varan oranlarda daha ucuz. B Ajans Mustang Turizm'den Nagihan Çıtak, "Bu yıl gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 3 oranında arttı, 2015 yılında yaklaşık 700 bin sağlık turisti ülkemize seyahat ederek tedavi oldu, 5.75 milyar dolar döviz bıraktı" diyor. Biz de bu hafta Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof.Dr.Nurullah Okumuş'dan kamu hastanelerine, Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Mehmet Altuğ'dan özel hastanelere olan talepleri, Medicana Çamlıca Hastanesi Uluslararası Hasta Merkezi Müdürü Dr.Mehmet Erdoğan'dan ise hasta pörtföylerini öğrendik. Erdoğan, Avrupa ülkelerinden gelen hastaların saç ekimi ve estetik alanlarına yöneldiğini belirterek "Arap hastalar genellikle ağır operasyonlar geçiriyor. diyor. Aynı zamanda uluslararası hastaları hastane odalarında ziyaret ettik. Hepsi Türkiye'nin sağlık hizmetinin diğer ülkelere göre daha iyi ve uygun olduğunu söylüyor.

TATİL VE TEDAVİ BİR ARADA

Uluslararası hastaların Türkiye'deki doktorlara güven duyduğunu belirten Dr. Mehmet Altuğ sağlık turizminin gelişmesini şu şekilde açıklıyor: "Hastalar yalnızca ülkelerindeki hekimleri ya da fiyatları değil, tatil seçeneklerini değerlendirerek hareket ediyor. Özellikle özel hastaneleri tercih etmelerinin sebebi ise, hareket alanın geniş olması. Otelcilik hizmeti sunması, işlemlerin hızlı sürmesi, ve doktorların deneyimli olması sağlık turizmi uygulamasının daha kolay işlemesini sağlıyor" diyor. Dr. Mehmet Erdoğan ise, hasta pörtföylerini çoğunlukla Arap ülkelerinden gelen hastaların oluşturduğunu ifade ediyor. Aynı zamanda Türkiye'nin son yıllarda saç ekimi alanında da geliştiğini söyleyen Erdoğan, "Arap ülkelerinden ağır ameliyatlı hastalar gelirken Avrupa'dan ise genellikle saç ekimi ve estetik yaptırmak için geliyorlar. Tatil ve tedaviyi bir arada kullanıyorlar. Saç ekimi yaptıranlar 7 günlük paket alıyor. Ameliyat olup Türkiye turuna çıkıyorlar. Saç ekimi Türkiye'de çok uygun fiyatlara yapılıyor."

LİBYA VE ALMANYA BAŞI ÇEKİYOR

Devlet hastanelerinin uygulamaya başladığı "Sağlıkta Dönüşüm Projesi"nin uluslararası hastaların kamu hastanelerini tercih etmesine neden olduğunu belirten Prof.Dr. Nurullah Okumuş, "Türkiye, stratejik konumu itibariyle en avantajlı ülkelerden biri. Teknolojik donanımı, ileri tetkik, hızlı ve uygun fiyata tedavi sunan bir ülke konumundadır. Devlet hastanelerine çoğunlukla genel cerrahi, kardiyoloji, çocuk hastalıkları, ortopedi, kadın hastalıkları alanlarında tercih ediyorlar. Özellikle Arap ülkelerinden çok geliyorlar" diyor.

ÖNCE HASTANE SONRA KAPLICA

Yurtdışındaki hastalarla iletişime geçerek Türkiye'de onlar için en iyi doktoru ve oteli araştıran, uçak biletine kadar alıp karşılama hizmeti veren turizm acentaları var. Alkamara Tur'dan Abdulrezzak Bayraktar, hastayla iletişimlerini şöyle anlatıyor: "Hastalar Türkiye'ye gelmeden 1 ay önce bizimle irtibata geçiyor. Havalaanından VIP araçlarla aldıktan sonra beş yıldızlı otellere yerleştiriyoruz. Ameliyat olduktan sonra refakatçi olarak da yanlarındayız. Doktor hastayı taburcu ettikten sonra Sapanca, Bursa, Antalya, Bodrum turumuz başlıyor. Hastamızı kaplıcalara götürmeden ülkelerine göndermiyoruz. Biten ilaçlarını bile Türkiye'den biz gönderiyoruz. Sağlık turizmi yaz aylarında artıyor, kış ayında bitiyor. Bu zamana kadar Türkiye'ye getirdiğim hastaların yüzde 90'ınını Araplar oluşturuyor. Artık parmağı kırılsa bile Türkiye'ye gelenler var. İffet hanımla da taburcu olduktan sonra Yalova'ya gideceğiz." Nagihan Çıtak ise 2023 yılına kadar sağlık turistlerinin sayısını 2 milyona kadar arttırmayı hedeflerini belirterek, "Özellikle termal turizm söz konusu olduğunda, gruplardan talepler geliyor ve özel tur programı hazırlıyoruz. Hem sağlık hem de tatil programı ilgi görüyor" diyor.

Türkiye'ye geldikten sonra görmeye başladım

43 yaşındaki Gürcistanlı İlona Kokchreidze, renkli göze sahip olmak için yasal olmayan yollarla Mısır'da ameliyat olduktan 3 yıl sonra görme yetisini kaybettiğini söylüyor. Yüzde 1 gören Kokchreidze, şifasını ise Türkiye'de aramış. Şu an Dünya Göz Hastanesinde tedavi görüyor. Kokchreidze, "Renkli lens kullanmak yerine daha natural olması için ameliyat olmak istedim. Bu tür operasyonlar hiçbir Avrupa ülkesinde ve Türkiye'de yapılmıyor. Genellikle Mısır gibi ülkeler yapıyor. Çok pişmanım. İnternetten araştırma yaptım. Türkiye'nin göz alanında çok iyi olduğunu görünce buraya geldim. Şu an iyi derecede görüyorum" diyor.

Organ naklinde en başarılı ülke

Minik Sofia, henüz 4 yaşında. Anne karnında böbrek yetmezliği tespit edilen Sofia Koliadinska'da buna bağlı olarak gelişim bozukluğu ve kilo problemleri yaşamış. İsrail, Almanya, Ukrayna ve daha pek çok ülkede tedavi için arayışta olan aile, çareyi Türkiye'de bulmuş. Baba Yengen Koliadinski, "Birçok ülke gezdik, araştırdık ama organ nakli alanında en başarılı ülkenin Türkiye olduğunu gördük. Her doktordan başka ses çıkıyordu. Kilo azlığı sebebiyle nakil yapılamıyordu kızıma. Artık zamanımız kalmamıştı. Nakil olması gerekiyordu, yoksa diyalize başlamak zorunda kalacaktık. İsrail'de karından mama desteğiyle yeterli kilo düzeyine getirildi. Kızıma Türkiye'ye gelerek böbreğimi verdim. Şu an durumu çok iyi" diyor.

Irak'ta doktor kalmadı

Irak'ta doktor bulamadığından anjiyo ameliyatı olmak için Türkiye'yi tercih eden 66 yaşındaki Abdulkerim Ahmed, Ankara'da Lokman Hekim Hastanesi'nde tedavi görüyor. Ahmed, "Irak'da ki doktorlar üç damarımın tıkanık olduğunu söyledi. Ameliyat oldum ama iyileşemedim. Bu kez Türkiye'ye gelmeye karar verdim. Buradaki doktorlara çok güveniyorum, imkanlar daha iyi.

Benim memlektim şu an darmadağın. Irak'da doktor kalmadı. Dışarıya göç ettiler. Kalan doktorlarda deneyimsiz ve ilgilenmiyor. Türkiye'de beni çok iyi karşıladılar. Akrabalarım tedavi olmak için Türkiye'ye çok sık geliyor. Çoğunlukla göz ve kalp için geliyorlar" diyor.

Amerika'da 10 kat daha pahalı

Amerikalı Jason Jackson ise saç ekimi için Türkiye'de. Jackson, 3 ay önce saç ektirmeye karar verdiğini ve araştırmaları sonucunda fiyat olarak en uygun olan ülkenin Türkiye'nin olduğunu belirtiyor. "Türkiye'deki doktorlar bu alanda diğer ülkelere göre daha uzman. Onlara çok güvendim. Geldim ve 3 günlük tedavimin sonucuna geldik. Çok memnunum. Aynı zamanda Amerika'da saç ektirmiş olsaydım 10 kat fazla para ödeyecektim. Şimdi hem saç ektirdim hem de Türkiye'de tatilimi yapacağım."

En çok Araplar geliyor

* Özel hastanelere yurtdışından en fazla Arap hastalar geliyor.

* Devlet hastanelere ise çoğunlukla Libya ve Almanya'dan geliyorlar.

* Devlet hastanelerini çoğunlukla genel cerrahi, kardiyoloji, çocuk hastalıkları, ortopedi, kadın hastalıkları alanlarında tercih ediyorlar.

* Saç ekimi ve estetik alanlarında ise özel hastaneler tercih ediliyor.

* Türkiye organ naklinde en başarılı ülke.

* Hastalar taburcu olduktan sonra kaplıca turu başlıyor.

* Sağlık turizmi kış ayında okulların açılmasıyla bitiyor, yaz aylarında artıyor.

Türkiye saç ekiminde bir numara

* Devlet hastanelerine 2015 yılında 120 bin hasta geldi.

* 2015 yılı içinde 550 bin uluslararası turist, termal tesislerden yararlandı.

* Yine geçen yıl Türkiye'ye tedavi olmaya gelen uluslararası hastalar 5.75 milyar dolar döviz bıraktı.

* Saç ekimi Türkiye'de ortalama 5 bin TL, Avrupa'da 10 bin Euro, ABD'de 30 bin dolara yapılıyor.

* Türkiye'de by-pass ameliyatının ücreti 8.500-21.000 dolar arasındayken, İspanya'da aynı operasyon için 39.000-43.000 dolar arasında bir ücret ödeniyor.

* Hastalar ortalama 6 ile 12 bin liraya hem tedavi oluyor hem de tatil yapıyor.

Tekerlikli sandalyeden kurtuldum

74 yaşındaki Suudi Arabistanlı İffet Hasan Haşim ülkesinde belinden rahatsızlanarak hastaneye gittiğini ve doktorun bilinçsizce tıbbi masaj yapmak istediğini söylüyor. Tıbbi masaj sonrası çıkığın tamamen kırıldığını ve kemiğin beline batması sonucu yürüyemeğini belirten Haşim, Türkiye'ye tedavi olmaya geliş sürecini şöyle anlatıyor: "Kendi ülkemde benimle ilgilenmediler. Tekerlekli sandalyeye mahkum kaldım. Herkes benden ümidi kesmişti. 14 yıl önce de Arabistan'da Dr. Cevdet Caner hocaya ameliyat olmuştum ve çok memnun kalmıştım. Hemen Türkiye ile irtibata geçtim.Turizm acentası doktorumu ve otelimi ayarladı. İstanbul'a geldim, ameliyat oldum. Şu an ayağa kalkabiliyorum. Türkiye'nin doktorlarına çok güveniyorum. Doktorum ve tur şirketi hep benim yanımdaydı. Bakıcımda yanımdan ayrılmadı. Ayrıca Türkiye'de geçirdiğim operasyonu Arabistan'da geçirmiş olsaydım 2 kat fazla para ödeyecektim." Haşim'i tedavi eden Dr. Cevdet Caner ise, "Yurtdışından birçok hastamız bizi takip ediyor. Libyalı hastalarımın çoğu beyin ve şarapnel yaralanmalarından dolayı geldi" diyor.

5 ülkede şifa aradım

Ukraynalı Alexander Sheretun üç yıl önce sara nöbetleri geçirmeye başlamış. Ukrayna'da ki doktorlar nöbet önleyici ilaçlar verilmiş. Fakat beynindeki tümör büyümeye devam etmiş. Çareyi diğer ülkelerde aramaya başladığını söyleyen Sheretun, "İlk önce Rusya'ya gittim. Felç kalacağımı söylediler, kabul etmedim. Sonra Macaristan'a gittim benimle ilgilenmeyip İsrail'e gönderdiler. İsrail'deki doktorların müdahalesi beni tatmin etmedi. Almanya'ya gittim. Riskli var dediler. En son Türkiye'ye geldim geldim ve sara nöbetlerimden kurtuldum. Konuşmam düzeldi ve kolum, bacağımdaki hissizliğim iyileşmeye başladı" şeklinde konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber