'Yeni yatırımların arifesindeyiz'

Dünya Enerji Kongresi'nde konuşan Erdoğan, "Doğalgaz ve enerjide ticaret merkezi olmak için 2017 yılında büyük yatırımlar yapacağız" diye konuştu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Ekim 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yeni yatırımların arifesindeyiz'

Duygu Erdoğan

Enerji sektörünün geleceğini şekillendiren en önemli organizasyon olan Dünya Enerji Kongresi, İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı. Kongreye; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Dünya Enerji Konseyi'nden yüzlerce delege katıldı. 65 oturumun yapılacağı kongrede, 250 konuşmacı enerji konusunda görüşlerini aktaracak.

En karlı güzergah

Kongrenin Başkanlar Oturumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Doğalgaz ve enerji ticaret merkezi olabilmek adına yeni ve önemli yatırımların arifesindeyiz. 2017'de çok kritik adımlar atacak, bu alanda büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz. Böylece doğalgaz ticaretinde bölgemizdeki tüm ülkeler için güvenilir bir ortak haline gelme hedefimize bir adım daha yaklaşacağız" dedi. Erdoğan, "Türk akımı projesinde çalışmalarımız devam ediyor. Buna olumlu bakıyoruz. Projede ikinci aşama, Avrupa'daki gelişmelere bağlı. Doğu Akdeniz gazı da yeni alternatif oluyor. Araştırmalar bu gaz için en karlı ve ekonomik güzergahın Türkiye olduğunu gösteriyor" dedi.

Erdoğan, "Dünyanın enerji olimpiyatları" olarak nitelenen kongrenin "Barış için paylaşalım" mesajını, tüm insanlığa ulaştırmayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Amacımız, kongrenin hem geleceğe yönelik vizyon ve senaryolar hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu bir zemin haline dönüşmesini, hem de enerjinin barışın ve adaletin aracı haline getirilmesini sağlamaktır" diye konuştu.

4. koridor Türkiye

Erdoğan, "Türkiye Ortadoğu ve Hazar havzası başta olmak üzere, dünyanın ispatlanmış doğalgaz rezervlerinin yaklaşık 3'te 2'sinin bulunduğu bir bölgede yer alıyor.

Bu bölgelerdeki enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırması noktasında çok önemli projelere ortaklık ettik" diye konuştu.

Erdoğan, "Avrupa'nın doğalgaz arz güvenliğine katkı sağlıyoruz. Bu çerçevede, Rusya Federasyonu, Cezayir ve Norveç'ten sonra Avrupa'ya 4. doğalgaz koridorunu birlikte oluşturmak amacındayız. TANAP'ın hayata geçmesiyle Avrupa'nın enerji tedarikinde yeni bir alternatif ortaya çıkmış olacaktır" dedi.

Zirveden notlar

- Yabancı basının ilgisi oldukça yoğundu.

- Ayrıca 'medya merkezi'nde ana salonda ve panellerin düzenlendiği tüm salonlardaki konuşmalar canlı olarak aktarıldı.

- Sabah etkinliklerinde daha boş görünen Harbiye Oditoryumu, Erdoğan ve devlet başkanlarının katıldığı 'Başkanlar Oturumu'nda hınca hınç doldu, Görevliler ayakta izleyenleri sık sık uyarmak durumunda kaldı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, salona Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte geldi.

- Zirvenin açılışında 15 Temmuz şehitleri için saygı duruşunda bulunulurken, 15 Temmuz'u anlatan bazı fotoğrafların yer aldığı video gösterildi. Videoda, 15 Temmuz şehitlerinden Erol Olçak'ın fotoğrafına yer verilirken, Olçak'ın organizasyonda emeği geçtiği anlatıldı.

- Erdoğan, Putin ve Aliyev, muhabbet edip, sık sık gülümsediler. En çok alkışı Erdoğan ve Putin aldı. Erdoğan ve Putin'in konuşmaları sırasında cep telefonları hiç durmadı. Yerli yabancı onlarca kişi görüntü almaya çalıştı.

- Konuşmalar arasında Mevlana, Hezarfen Ahmed Çelebi performanslarıyla Türkiye'nin kültürel ve ekonomik özellikleri anlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber