Sütle ilgili bilmeniz gereken yaşamsal değerde 5 bilgi

Süt, yaşamımızda büyük bir yer tutan besin kaynaklarımızdan biri. Ancak süt tüketirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar mevcut. Gıda uzmanı Prof. Dr. Tansel Şireli sokak sütleri hakkındaki 5 önemli bilgiyi açıkladı. Buna göre denetimsiz sokak sütlerinin hem kaynağı ve kalitesinden emin olmamız mümkün değil. Ayrıca evde kontrolsüz bir şekilde uzun sureli kaynatma sütün içinde bulunan vitaminlerde %25 ile %100 arasında bir kayıp yaşanmasına sebep oluyor.

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 12 Ekim 2016 22:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sütle ilgili bilmeniz gereken yaşamsal değerde 5 bilgi

Ankara Üniversitesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim dalıÖğretim Üyesi Prof. Dr. Tansel Şireli, tüketicilerin sokak sütünün organik olmadığının altını çizerek 5 maddeyle sokak sütlerinin olumsuz yönlerini sıraladı:

1. Süt sağımı ve taşımasında hijyen çok önemlidir.

Yeterli hijyen koşulları sağlanmadan yapılan sağımlarda hayvanların meme ucu, deri ve tırnakları ile sağım yapan insanların ellerinden ve sağım yapılan aletlerden mikroplar ile gübre, toprak gibi katı maddeler süte karışabilir. Sağılan sütün hemen soğutulması ve soğuk zincirde (4 derecede) muhafaza edilmesi gerekir.

2. Sütün saflığını çıplak gözle anlamak mümkün olmaz.

Yapılan araştırmalar denetlenmemiş açık sütlerin, çamaşır sodası gibi zararlı kimyasallar ve karbonat, nişasta gibi yabancı maddeler içerebildiğini göstermektedir.

3. Açık sütü tencerede kaynatmak yetmez.

Sütün içinde bulunabilecek zararlı mikroorganizmaların bir kısmı kaynatılarak yok edilse de bazı kimyasallar kaynatsanız bile yok edilemez. Ayrıca evde kontrolsüz bir şekilde uzun süreli kaynatma, sütün içinde bulunan vitaminlerde %25 ile %100 arasında bir kayıp yaşanmasına ve besinin kalitesinin ciddi oranda düşmesine sebep olur.

4. 'Bana bir şey olmaz' demeyin.

Denetlenmemiş ve ısı ile mikroplarından arındırılmamış açıkta satılan sütler tüberküloz ve brusella gibi hayvanlardan insanlara bulaşabilecek bazı hastalıklara yol açabilir. Ayrıca bu sütler, herhangi bir analize tabi tutulmadığı için toprak, gübre, taş gibi fiziksel; deterjan veya boya gibi kimyasal maddeler barındırabilir.

5. Açıkta satılan sütlerin organik ya da doğal olduğu düşüncesi en yaygın yanlıştır.

Açıkta satılan sütler organik değildir. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın belirlediği standartlar söz konusudur. Standardı sağlayan ürünler için "organiklik logosu" verilir. Güvenilir içme sütü, sağımdan tüketime kadar takibi ve kontrolü mümkün olan sütlerdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber