AYM 'Çocuk gelin haklı' dedi

Z.C, 2011'de 16 yaşındayken 24 yaşındaki A.L. ile düğün yapıp resmi evlilik olmaksızın birlikte yaşamaya başladı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Ekim 2016 07:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM 'Çocuk gelin haklı' dedi
Oya ARMUTÇU

Z.C, 8 ay sonra baba evine döndü. Z.C, A.L'nin baskı, taciz ve tehditleri nedeniyle kendisiyle yaşamaya başladığını, zorla birlikte olduğunu, sözlü ve fiziki olarak defalarca şiddete maruz kaldığını söyledi. Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı, A.L. hakkında, "çocuğun nitelikli cinsel istismarı, cinsel amaçla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, hakaret, tehdit ve kasten yaralama" eylemlerinden soruşturma açtı. Şüpheli A.L ifadesinde suçlamaları kabul etmedi.

Kayseri Başsavcılığı, reşit olmayanla cinsel ilişki suçunun şikayete tabi olduğu, şikayet hakkının 6 ay içinde kullanılması gerektiği, oysa mağdurun 1 yıldan fazla bir süre sonra şikayetçi olduğuna dikkat çekti. Başsavcılık, tehdit ve hakaret suçlarının oluştuğuna dair de soyut iddiadan başka yeterli ve inandırıcı delil bulunamadığı gerekçeleriyle takipsizlik verdi.

'6 AY İÇİNDE ŞİKAYET ETMELİYDİ'

Boğazlıyan Ağır Ceza Mahkemesi'nce itirazının da reddedilmesi üzerine Z.C, AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. İşkence ve kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine hükmeden AYM, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için dosyayı Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. AYM kararında, "Küçük kızın iddialarının etkili şekilde soruşturulmadığı kanaatine ulaşılmıştır" değerlendirmesi yapıldı. AYM 16 yaşındaki çocuk gelini haklı buldu ve talebi kabul ederek ihlal verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber