Mahkeme kararları arasındaki farklar adil yargılanma hakkını ihlal eder

Anayasa Mahkemesi, vazife malullüğü aylığı bağlanmasına ilişkin olarak önüne gelen bir dosyada, mahkeme kararları arasındaki farkların adil yargılanma hakkını ihlal edeceğine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Ekim 2016 13:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Mahkeme kararları arasındaki farklar adil yargılanma hakkını ihlal eder

Isparta'da yaşanan bir olayda, bir asker koşu sırasında düşmüş ve sevk edildiği son hastane tarafından da askerliğe elverişli değildir raporu verilmiştir.

Asker, vazife malulü aylığı bağlanması için SGK'ya başvurmuş ancak SGK alınan sağlık raporlarında dizde meydana gelen sakatlığın neden kaynaklandığına dair bir tespit yer almadığı için, talebi reddetmiştir.

SGK'nın verdiği cevabın iptali istemiyle açılan davada, AYİM (Askeri Yüksek İdare Mahkemesi) 3. Dairesi, her ne kadar kişinin beyanı ve 3 kişinin tanıklığı olsa da, sakatlığın koşudan kaynaklandığına dair bir tespit raporu olmadığı için, SGK işleminin hukuka uygun olduğuna karar vermiştir.

Asker kişi, bu kez tazminat davası açmıştır. AYİM 2. Dairesi, sakatlığın koşudan kaynaklandığına karar verip, tazminat istemini kabul etmiştir.

Davacı bu kez AYİM 3. Dairesine yeniden başvurmuş ve AYİM 2. Dairesi kararını örnek göstererek yargılamanın yenilenmesini istemişse de AYİM 3. Dairesi talebi reddetmiştir.

Davacı, AYİM 3. Dairesinin kararını bireysel başvuru konuyu etmiş ve Anayasa Mahkemesine taşımıştır. Anayasa Mahkemesi yaptığı incelemede, daireler arasındaki görüş farklılıklarını giderme yetkisinin Başkan da olmasına rağmen bu yetkinin kullanılmadığı, farklılıklar nedeniyle hukuki belirliliğin kaybolduğunu belirtmiş ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini karara bağlamıştır.

Anayasa Mahkemesinin kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber