MHP samimiyet testi ile Ak Parti'yi sıkıştırıyor

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "başkanlık sistemi" çıkışı siyasi arenada büyük yankı uyandırırken, kulislerde, "Bahçeli bu çıkışı neden ve niye şimdi yaptı" sorusunun yanıtı aranıyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Ekim 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MHP samimiyet testi ile Ak Parti'yi sıkıştırıyor
ÖNDER YILMAZ

MHP'de atan nabza göre Bahçeli, devletin beka sorunu yaşadığı kritik bir süreçte hem Ak Parti'yi samimiyet testine alıyor, hem de siyasi olarak köşeye sıkıştırmayı hedefliyor.

Parti kaynaklarına göre Bahçeli'nin bu çıkışının altında, uzun süredir Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki yetki ve sorumlulukların iç içe geçmesi ve fiili başkanlık sisteminin uygulamaya sokulmasından duyduğu rahatsızlık yatıyor. Fiili durumun sistemi sıkıştırdığı ve rejim krizine dönüşebileceğini düşünen Bahçeli, bu sıkışıklığın ancak bir Anayasa değişikliği ile açıklığa kavuşturulabileceğine inanıyor. Toplumun artık bu konuyla meşgul edilmesini istemiyor. "Neden şimdi" sorusunun cevabını ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesinde aramak gerekiyor. Görüşmede "devlet başkanları olarak" ifadesinin kullanılması Bahçeli'nin bu çıkışı yapmasını tetikledi.

Köşeye sıkıştırıyor

Bahçeli, son dönemde Ak Parti'nin, "milliyetçi" söyleme sarılması, terör ve Suriye konuları başta olmak üzere MHP'nin savunduğu görüşleri uygulamaya sokması üzerine, partisi için alan açmaya çalışıyor. Ak Parti'nin milliyetçi söylemlerinde ne kadar samimi olduğunun görülmesini istiyor.

Bahçeli, başkanlık çıkışı ile 316 sandalyesi bulunan Ak Parti'yi siyaseten de köşeye sıkıştırmayı amaçlıyor. Düzenlemeyi TBMM'de geçirmek için muhalefetten 14 oya ihtiyacı olan Ak Parti'nin nasıl bir yöntem izleyeceği, kendi içinde oluşabilecek fireleri engelleyip engellemeyeceğini de görmek istiyor. FETÖ temizliğinin yapıldığı bir süreçte Ak Parti içinde kırılma olabileceği ihtimalini dikkate alan Bahçeli, başkanlık sistemine ilişkin anayasa düzenlemesinin oylamalarında FETÖ çatlağının boyutunun da ortaya çıkacağına inanıyor. Ak Parti'nin muhalefetten destek bulamaması ve fireleri nedeniyle güvenoyu (276 oy) sınırında bir tablo çıkması halinde Ak Parti'nin tek başına iktidarının sorgulanmaya başlanacağı da çok açık. 330'un altında kalınması halinde de başkanlık tartışması tamamen rafa kalkmış olacak.

MHP destek verir mi?

Ak Parti kanadı, Bahçeli'nin açıklamalarından, MHP'nin 330 için destek verebileceği mesajını okumaya çalışıyor. Ancak bu düşüncenin erken ve doğru bir zemine oturmadığını söylemek mümkün. MHP için Ak Parti'nin Başkanlık Sistemi'ni TBMM Gündemine hangi çerçevede getireceği de önemli. Öncelikle metni görmek isteyen MHP, Ak Parti'nin gizli gündemi olup olmadığını, milliyetçiliği de içeren söylemlerinde samimi olup olmadığını bu metne bakarak netleştirecek. 330'u tamamlayacakları görüntüsünün oluşturulmasına karşı çıkan MHP yönetimi, aksi yönde bir tavır almaktan da kaçınıyor. MHP'de 330'un bir şekilde bulunup referanduma gidilmesi halinde sandığın baharda milletin önüne konulacağı beklentisi hakim.

Gündemin peşinden koşan değil, gündem belirleyen bir hamlenin zevkini yaşamakta olan Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı'nın yapacağı açıklamalara göre yeniden bir çıkış yapması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber