Interneti öğrenip çocuğunuzu koruyun

Her üç kızdan birinin cepten cinsel içerikli resim paylaşmaya zorlandığına dikkat çekilen Meclis raporunda, anne babalara, "İnternet öğrenin, çocuğunuzu sanal tehlikelerden koruyun" çağrısı yapıldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Ekim 2016 08:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Interneti öğrenip çocuğunuzu koruyun

Önder Yılmaz

TBMM Çocukların Cinsel İstismarının Araştırılması ve Önlenmesi Komisyonu'nun hazırladığı taslak raporda akıllı telefonlardan cinsel içerikli mesaj (sexting) paylaşımı konusunda uyarılar yer aldı. Raporda, her üç kız çocuğundan birinin cinsel içerikli fotoğraflarını cep telefonundan paylaşmaya zorlandığı tespitine yer verildi. Raporda, çocuklar ile yetişkinler arasındaki dijital uçurumun artmasının çocukların sanal ortamdan gelecek tehlikelere karşı korunmada anne ve babayı yetersiz bırakacağı, bu nedenle internet kullanımının öğrenilmesi gerektiği tavsiyesinde de bulunuldu. Cinsel İstismar Raporu'nda şu tespitler yer aldı:

ÜÇTE BİRİ CİNSEL SUNUM: Son yıllarda şiddet içerikli pornografi, haber ve diğer web sitelerinde daha fazla yer bulmaktadır ve bu içeriklere erişim önceki yıllara kıyasla daha kolay hale gelmiştir. Ülkemizde de pek çok haber sitesinde görseller ve haber içeriklerinin yaklaşık üçte bir oranında cinsellik ve kadın bedeninin metalaştırıldığına ilişkin sunumların yer aldığı görülmektedir. Ayrıca çocuk ve gençler şiddet, Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, kumar gibi tehditlerle karşı karşıya kalabilmektedir.

TELEFONDAN ÇIPLAK RESİM GÖNDERMEYİN: İnternette yeni bir tehdit olarak İngilizcedeki seks ve mesajlaşmak anlamına gelen texting kelimelerinden üretilmiş yeni bir kavram olarak sexting, cinsel yönü yüksek mesajların akıllı telefon yoluyla gönderilmesi, bir başkasının çıplak fotoğraf yollaması anlamında kullanılmaktadır. Dünya genelinde yapılan araştırmalar, 18 yaş altı her üç kız çocuktan birinin özel ve cinsel içerikli fotoğraflarını paylaşmaya zorlandığını göstermektedir.

12 YAŞINDA 10 BİN CİNAYET: Medya içeriklerinin büyük bir bölümünde şiddet içeren unsurlar yer almaktadır. Küçüklüğünden beri televizyon seyreden 12 yaşındaki bir çocuğun, ortalama olarak 20 bin cinayet ile 10 bin şiddet görüntüsüne maruz kaldığı ve gerçek yaşamda bu kadar yoğun bir biçimde şiddete tanık olamayacağı ifade edilmektedir.

AİLELER İNTERNETİ ÖĞRENİN: Öte yandan gençler ve yetişkinler arasındaki dijital uçurum arttıkça anne babaların önleyici ve koruyucu müdahalesi de azalmaktadır. Bu anlamda ailelerin de tıpkı çocuklar gibi internet okuryazarlığına sahip olmaları, çocuklarıyla aynı sosyal medya araçlarını kullanmaları çocuklarının internet kaynaklı risklerden korunmalarında önemli bir etkendir.

KONSEPT PARTİLER ELEŞTİRİSİ: Dünyanın her yerinde medya aracılığıyla sunulan popüler kültür ürünleri (filmler, diziler, çizgi filmler reklamlar vb.) çocukları arkadaşlarından ve yerel kültürlerinden ayırarak yapay olarak şekillendirmektedir. Ailelerin çocuklarının duygusal ihtiyaçlarını göz ardı ederek onun yerine popüler kültürün dayattığı bazı davranışların (yenilenen teknoloji ürünleri veya karakter oyuncakları almak, konsept doğum günü partileri düzenlemek vb.) kolay fark edilemeyen bir çocuk ihmali şeklidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber