TC kimlik numarası olmayanlar oy kullanamayacak!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Ocak 2007 17:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), TC Kimlik Numarası esasına göre oy kullanılmasını içeren yeni sistemi uyarınca, nüfus kağıtlarında TC kimlik numarası yazmayanlar oy kullanamayacak. Bugünkü şartlarda nüfus kağıdını yenilemek çok zor olmasa da kırsal bölgelerde ciddi sorunlar yaşanacağı aşikar.

Yasemin Kaptanbaş / Milliyet İnternet

Malum 2007 seçim yılı. Seçimlerin zamanında yapılacağı varsayımıyla hareket eden Yüksek Seçim Kurulu da yeni düzenlemelerle oy verme işlemini daha kolaylaştıracak yenilikler getirdi. Bilgi güncelleme amacıyla 25 Aralık Pazartesi günü muhtarlıklarda askıya çıkarılan seçmen listeleri TC kimlik numaralarından oluşuyor. 1 Mart 2007 tarihine kadar askıda kalacak listelerden vatandaşların oy kullanmak için isimlerini kontrol etmeleri ve nüfus kağıtlarına TC kimlik numaralarını yazdırmaları gerekiyor. Elle yazılmış veya internetten çıktı olarak alınmış TC Kimlik Numaraları oy verme esnasinda geçerli olmayacağından, nüfus müdürlüklerinden yeni nufus kağıtlarının alınması gerekiyor. Ehliyet, pasaport gibi kimlik yerine geçen diğer belegeler de geçerli olmayacağından, mevcut durumda pek çok vatandaşın oy kullanamayacağı belirtiliyor.

Bugün CHP Grubuna seslenen Genel Başkan Deniz Baykal bu konuya değinerek, vatandaşları oy vermeye çağırdı. ''Lütfen, bu defa sandığa gidin ve oy kullanın'' diyen Baykal, herkesin vatandaşlık numarasını içeren yeni nüfus kağıtlarını kolaylıkla alması konusunda bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu, gerekirse bu konuda yasa çıkarılabileceğini söyledi.

NÜFUS KAĞIDI NASIL YENİLENİR?

TC Kimlik numaraları nüfus kağıtlarında yazılı olmayanların öncelikle muhtarlıklardan "Nüfus Kağıdı Değişim Belgesi" alarak, bu belgeyle bağlı oldukları ilçenin nüfus müdürlüğüne bir adet fotoğrafla gitmeleri gerekiyor. Başvurunun ardından çok beklenmeden yeni nüfus kağıdını almak mümkün oluyor. Ancak yine de bir düzenlemenin yapılması şart gibi görünüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber