Polislere 'ByLock' soruşturmasında tutuklu sayısı 173'e yükseldi

FETÖ üyelerinin şifreli yazışma uygulaması "ByLock"u programını kullandığı tespit edilen, aralarında 6 emniyet müdürü, 5 amir ve çok sayıda başkomiserlerin de bulunduğu polislerin sayısı 173'e yükseldi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2016 12:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Polislere 'ByLock' soruşturmasında tutuklu sayısı 173'e yükseldi

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında, örgütün şifreli yazışma uygulaması "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla gözaltına alınan ve hakimliğe sevk edilen 14 şüpheliden 13'ü tutuklanırken, 1 kişi ise etkin pişmanlıktan yararlanarak adli kontrol hükümleri kapsamında serbest bırakıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Evliya Çalışkan tarafından şifreli yazışma uygulaması ''ByLock''u kullanan emniyet mensuplarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve adliyeye getirilen 14 polisin hakimlik işlemleri sona erdi.

İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, 13 şüphelinin ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan tutuklanmasına, 1 polisin ise etkin pişmanlıktan faydalanarak adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmasına hükmetti.

Tutuklu sayısı 173'e yükseldi

Soruşturmayı yürüten savcılığın "ByLock" kullanan şüpheli polisler hakkındaki sevk yazısında, FETÖ'yü diğer örgütlerden ayıran ve etkin kılan en önemli faktörün, istihbarat ve casusluk şebekesi gibi yapılanıp faaliyet göstermesi olduğu belirtilerek, kamu kurumunda çalışan örgüt mensuplarının elde ettikleri bilgileri ve temin ettikleri belgeleri, bağlı oldukları kişi aracılığıyla örgüte aktardıkları kaydedilmişti. Toplanan tüm bilgiler ve belgelerin, örgüt tarafından amaca uygun hale getirilip hedef alınan, hasım görülen kişi ve kurumların aleyhine kullanıldığı vurgulanan yazıda, örgütün yasal takibattan kurtulmak için, özel iletişim ve haberleşme yöntemleri kullandığı dile getirilmişti.

Yazıda, FETÖ tarafından geliştirilen "ByLock", "17-25 Aralık sürecinden sonra örgüt elebaşının 'tüm üyeler ByLock programı üzerinden görüşmeler yapsın, normal telefonla görüşme yapanlar hizmete ihanet etmiş olur' talimatıyla örgütün kullanmaya başladığı kriptolu haberleşme programı" olarak tanımlanmıştı.

Soruşturma kapsamında, ''ByLock'' programını kullandığı tespit edilen, aralarında 6 emniyet müdürü, 5 amir ve çok sayıda başkomiserlerin de bulunduğu 160 polis tutuklanmıştı. Son karar ile birlikte tutuklanan polislerin sayısı 173'e yükseldi. Bugüne kadar 9 kişi de etkin pişmanlık yasasından faydalanarak adli kontrol hükümleri kapsamında serbest bırakıldı. Serbest bırakılan kişiler hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

Ayrıca savcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen kişilerin, soruşturma makamına örgüt ile ilgili bilgi verdikleri ve söz konusu ''Bylock'' programını nasıl ve kimlerin yüklendiğine ilişkin bilgiler verdiği öğrenildi.

Muhammed Enes Can

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber