Bylock tartışmalarının nedeni operatör mü?

Bylock soruşturmalarında küçük de olsa hatalar yaşanıyor. Bu hataların bir kısmı wifi paylaşımından... Kalan kısmının ise operatörden kaynaklandığı belirtiliyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Ekim 2016 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bylock tartışmalarının nedeni operatör mü?

MEB, geçtiğimiz hafta 2 bin 400 öğretmeni açığa aldı.

Açığa almaların nedeni Bylock olarak gösteriliyor.

Ancak, çeşitli çevrelerden teyit ettiğimiz bilgilerde, Bylock suçlamasıyla muhatap edilen çok az sayıda MEB personelinin bu programı kullanması, mümkün görünmüyor.

Yaptığımız araştırmada şu tespitlere ulaştık. Bunları ilgililerin dikkatine sunuyoruz.

1- Bylock sunucusunda sadece IP ve saat bilgileri yer almakta. IP, GSM operatörünün, internete erişmek isteyen kullanıcıya verdiği bir numaradır. Dinamik ve statik olmak üzere iki IP türü bulunmaktadır. Statik IP sabittir ve değişmez, ancak telefon kullanıcılarına yüzde 95 oranında dinamik, yani değişebilir IP, verilmektedir.

2- Açığa alınan 2 bin 500 öğretmenin tümü aynı GSM operatörü müşterisidir.

3- Bu operatör, diğer operatörlerin aksine aynı anda bir IP'yi birden fazla kullanıcıya verebilmektedir. Bunun nedeni kısıtlı sayıda IP'nin olması gösterilmektedir.

4- İstihbarat, IP ve saat bilgisi üzerinden telefon numarasına yani öğretmene ulaşırken, sadece operatörlerin BTK'ya sunduğu verileri esas almaktadır. Ancak log kayıtları operatörün kendisinde bulunmaktadır. Log kayıtlarından, o İP'nin, başka bir deyişle aynı anda birden fazla kullanıcıya tanımlanan IP'nın, kime ait olduğunu bulmak mümkün, denmektedir. Dolaysıyla, Bylock kullanmakla suçlanan 2 bin 400 MEB personelinin isimlerini ayrıca bir de operatörde saklı tutulan log kayıtlarından test etmek uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber