'Bankaların faiz indirimi konusunda çalışma ihtiyaç var'

CHP Denizli Milletvekili Arslan - "Kobilerin kredi hacmini yükseltirken, bankaların faiz indirimi konusunda da bir çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2016 18:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Bankaların faiz indirimi konusunda çalışma ihtiyaç var'

AK Parti Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül, Kobilerin, esnaf ve sanatkarların, özellikle teminat ve kefillikte çektiği güçlüklerin, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu ile bir nebze bertaraf edileceğini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.

"Temel kanun" olarak görüşülen tasarının tümü üzerinde MHP Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, ticari işlemlerde taşınır rehnine taraf olabileceklerin kapsamının genişletildiğini, rehin verenin mevcut ve müstakbel varlıkları ile bunların getirilerinin kapsam dahiline alındığını, üçüncü bir kişiye taşınır malını bir başkası adına rehin etme imkanının tanındığını belirtti.

Özü itibarıyla olumlu etkileri olabilecek düzenlemenin bazı sakıncaları doğurmasının da beklenebileceğini vurgulayan Ayhan, "Örneğin, esnaflar ve tacirler arasındaki rehin uygulamasına izin verilmesiyle, ticari ilişkilerin finansmanının banka sistemi dışında, rehin, tefeci ve gayrikanuni yollarla yapılabilmesinin önü de açılabilecektir." dedi.

Ayhan, "14 yıllık AKP iktidarı ekonomiyi, esnaf ve hane halkını borca boğmuştur. Bu, borçtan kurtulmayı değil, borçlanmanın süresini uzatabilmeyi sağlamaya çalışan bir düzenleme olarak ortaya çıkıyor." ifadesini kullandı.

- "Ekonomi iflasın eşiğinde"

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, tasarıya ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

"Savaş koşullarında ekonominin iyi gitmesi eşyanın tabiatına aykırıdır, mümkün değildir." diyen Toğrul, dış politikada yaşanan gelişmelerle birlikte, Türkiye'nin hiçbir komşusuyla geçinemez hale ve ekonominin dip yapma noktasına geldiğini savundu. Toğrul, "Bugün geldiğimiz koşullarda ekonomi gerçekten iflasın eşiğinde. Kredi derecelendirme kuruluşları notumuzla ilgili olumlu bir şey yaptığında bunları alkışlıyoruz, negatif bir şey söylediğinde, efelendik." diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin gün geçtikçe temel normlardan uzaklaştığını ifade eden Toğrul, adım adım ekonomik krize yüründüğünü öne sürdü.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan ise üreten kesimlerin üzerindeki maliyet yükünün azalması, krediye, finansmana erişimin kolaylaştırılması ve bu konuda her türlü desteğin verilmesi noktasında CHP olarak desteklerini sürdürmeye kararlı olduklarını ve bu nedenle tasarıyı desteklediklerini söyledi.

Arslan, "Kobilerin kredi hacmini yükseltirken, bankaların faiz indirimi konusunda da bir çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır." dedi.

Kazım Arslan, kayyum uygulaması ile iş dünyasının tedirgin edildiğini ve rahat çalışamadığını dile getirdi.

Şahsı adına söz alan AK Parti Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül, tasarının kobiler tarafından beklenen bir düzenleme olduğunu belirtti. Akgül, "Kobilerin, esnaf ve sanatkarların, özellikle teminat ve kefillikte çekmiş oldukları güçlüklerin, bir nebze bu kanunla bertaraf edileceğine inanıyorum." diye konuştu. Akgül, işletmelerin taşınırlarının güvence altına alınmasında büyük kolaylık sağlanacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber