AYM'den polis kurşunuyla ölüme 'yaşam hakkı ihlali' kararı

Anayasa Mahkemesi, 11 yıl önce polis kurşunuyla ölümü karara bağladı. Ailenin itirazını kabul eden AYM, 'yaşam hakkı ihlali' dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2016 11:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM'den polis kurşunuyla ölüme 'yaşam hakkı ihlali' kararı

Anayasa Mahkemesi, polisin silahından çıkan kurşunla öldüğü kesinleşen A.D. için "yaşam hakkı ihlali" kararı vererek, 30 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.

Aydın'ın Didim ilçesinde 22 Ekim 2005 tarihinde yaşanan olayda, 4-5 kişi tarafından bir restorana yönelik hırsızlık ihbarı yapıldı. Harekete geçen polis ekipleri kaçan şahısların yolunu kesebilmek için operasyon düzenledi. Polis telsizinden yapılan anons sonucu şüphelilerin kendilerine doğru geldiğini fark eden polis ekipleri araçtakilere durmaları için uyarıda bulundu. Ancak hızlanarak kaçmaya devam eden şüpheliler başka polis ekipleriyle karşı karşıya geldi. Polisin dur ihtarına uymayan şüphelilerden A.D. polisin silahından çıkan iki kurşunla yaralandı. Daha sonra araç güvenlik tedbiri alan başka polis minibüsüne çarparak durdu. Yaralanan A.D. hastaneye kaldırılırken, diğer şüpheliler de gözaltına alındı. A.D. kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Araçta yapılan incelemede, otomobilde, şarjörü üzerinde bulunan ses fişeği atabilen bir tabanca ile, bir kişi üzerinde bıçak ve araçta başka kesici aletler bulundu.

ADLİ TIP İNCELEME YAPTI

Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan incelemede A.D.'ye isabet eden kurşunların öldürücü nitelikte olduğu belirtilirken, A.D.'de alkol veya uyuşturucuya rastlanmadığı bildirildi.

SİCİLİ KABARIK

Yapılan araştırmada A.D.'in farklı tarihlerde 12 suç kaydının olduğu tespit edildi. Hırsızlık, sahte belge kullanmak ve uyuşturucu madde bulundurmaktan suçları bulunan A.D. ile aynı araçta bulunanların benzer suçlardan kayıtları olduğu tespit edildi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN KARAR

Anayasa Mahkemesi, A.D.'nin ailesinin yaptığı başvuruyu karara bağladı. Kararda, yaşam hakkı ihlaline hükmedilirken, A.D.'nin ailesinde 30 bin lira manevi tazminat cezası ödenmesine karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber