Hünkar Kasrı'nda bir ilk: Karateci imam asaleten atandı

Ayasofya Müzesi'nin ibadete açık olan bölümü Hünkar Kasrı'na, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından uzun yıllardan sonra ilk kez asaleten imam atandı.Ayasofya imamlığının çok manevi bir kavram olduğunu söyleyen Önder Soy 10 yaşından beri karatenin farklı branşlarıyla profesyonel olarak ilgileniyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2016 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hünkar Kasrı'nda bir ilk: Karateci imam asaleten atandı

Sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen yapılarından biri olan Ayasofya, 916 yıl kilise, 482 yıl cami olarak hizmet verdi. Bakanlar Kurulu'nun kararıyla 1935'te müze olarak kapılarını ziyarete açan Ayasofya'nın imam kadrosu ise korundu. İbadete 1991'de açılan Ayasofya Müzesi Hünkar Kasrı'nda öğle ve ikindi namazları kılınırken, bu vakitlerin ezanları da Sultanahmet Camisi ile karşılıklı okundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı, uzun yıllardan sonra ilk kez Hünkar Kasrı'na kurra hafız Önder Soy'u asaleten imam olarak atadı.

Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ, şu anda ibadete açık olan Hünkar Kasrı'nın, Ayasofya'nın asıl mekanı değil, 1. Mahmud döneminde yapılmış bir bölüm olduğunu belirtti.

Üstündağ, "Padişahlar buraya gelir, istirahatini yapar, abdestini alır ve camiye geçerlermiş. Osmanlı'nın yaptırdığı Hünkar Kasrı'nda şu anda biz ibadet ediyoruz." dedi.

Ayasofya Müzesi bünyesindeki Hünkar Kasrı'na imam olarak görevlendirilen Kurra Hafız Önder Soy ise "Ayasofya imamlığına layık değiliz ama Rabbim böyle buyurmuş, Diyanet İşleri Başkanlığı bu şekilde uygun görmüş. Rabbim bizleri mahcup eylemesin" dedi. Ayasofya'nın bir sembol olduğunu vurgulayan Soy, "Göreve başladıktan sonra bazı dostlarım ve yakınlarım 'Hocam artık seni şu veya bu camide göreceğiz inşallah' dedi. Ben de şunu söyledim; 'Bu benim için zirve. Siz dualarınızı benim buraya muvaffak olabilmem için ediniz.' Hedefimde herhangi bir cami yok. Bir imam olarak Ayasofya benim hedefimin daha ötesinde bir yerdi. Diyanet İşleri Başkanlığı bizi atadı, imamlık mesleğini icra etmeye çalışacağım. Burası, kişisel olarak hedefimin zirvesi" dedi.

YILLAR SONRA İLK BAYRAM NAMAZI

Hünkar Kasrı'nda 83 yıl sonra ilk kez geçen Kurban Bayramı'nda bayram namazı kılındığını belirten Soy, "Hünkar Kasrı'nda uzun yıllardan sonra ilk kez bayram namazı kılınacağını sosyal medya aracılığıyla duyurdum. Hatta yoklama yapacağım, Kiramen Katibin melekleri içeri girenleri not alacak esprileriyle vatandaşlarımızı davet ettim. Kurban Bayramı sebebiyle istediğimiz rakamı tutturamadık ama 100 kişilik bir cemaatle 83 yıl sonra ilk kez bayram namazı kılındı" bilgisini verdi.

KARETECİ İMAM

Erzincanlı olan Önder Soy, imamlık mesleğinin dışında farklı alanlarda birçok faaliyetle de ilgileniyor. Kıraat eğitimini tamamladıktan sonra Kurra Hafızlık unvanını aldığını, uzun yıllar mersiye geleneğini İstanbul ağzıyla okuyan son temsilci Celal Yılmaz'ın yanında meşkler yaptığını ve musiki bilgisine sahip olduğunu anlatan Soy, Yılmaz'ın, imamlığına önemli katkılar sağladığını dile getirdi.Uzun yıllar aktarlıkla uğraştığını ve bu süreçte şifalı otlarla ilgili araştırmalar yaptığını belirten Soy, aynı zamanda 10 yaşından beri karatenin farklı branşlarıyla profesyonel olarak ilgilendiğini söyledi. Soy, Farsça, Osmanlıca ve Arapça dil kurslarına devam ettiğini belirterek, hat sanatıyla ilgili çalışmalarını da 2002'den beri sürdürdüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber