Tez danışmanı açığa alınan öğrenci ne yapmalı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Ekim 2016 12:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Tez danışmanı açığa alınan öğrenci ne yapmalı?

TEZ DANIŞMANI AÇIĞA ALINAN/İHRAÇ EDİLEN

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİN DURUMU NE OLACAK ?

15 Temmuz 2016 günü yaşanan darbe girişiminden sonra başlatılan FETÖ/PDY soruşturmaları sonrasında; 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 455 Profesör, 472 Doçent ve 658 Yardımcı Doçent olmak üzere toplam 1585 öğretim üyesi üniversitelerden ihraç edildi.

Buna ilave olarak halen çok sayıda öğretim üyesi hakkında da 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137 nci maddesi gereğince açığa alma tedbirinin uygulandığını ve yakın zamanda yeni ihraç listelerinin Resmi Gazete'de yayımlanacağını tahmin ediyoruz.

Bilindiği gibi "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği"nin ilgili hükümleri doğrultusunda her lisansüstü öğrenci için bir tez danışmanı atanması mevzuat gereğidir.

Bu danışmanın da ilgili yönetmelikte kapsamlı şekilde belirtildiği gibi en başta Öğretim Üyesi (Profesör, Doçent ve Yardımcı Doçent) olması şarttır.

Bu nedenle, devlet üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora eğitim gören binlerce öğrencide FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında tez danışmanlığı yapan öğretim üyeleri hakkında uygulanan görevden uzaklaştırma/ihraç edilme gibi durumlardan olumsuz yönde etkilenmişlerdir.

TEZ DANIŞMANI AÇIĞA ALINAN LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLER NE YAPMALI ?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda açığa alma işlemi bir kamu görevlisi hakkında uygulanan ihtiyati tedbir olarak düzenlenmiştir. Ayrıca, aynı kanunun 145 inci maddesine göre görevden uzaklaştırma süresi 3 (üç) ayı geçememektedir.

Bu açıdan tez danışmanınız hakkında bu türden bir işlem yapıldıysa soruşturmanın sonucunu beklemeden ivedi bir tez danışmanı değişikliği yapmak istemeniz sağlıklı olmayacaktır. Yürütülen soruşturmanın kesinleşmesinden sonra doğacak neticeye göre karar vermek en doğrusudur.

TEZ DANIŞMANI İHRAÇ EDİLEN/TUTUKLANAN ÖĞRENCİLER NE YAPMALI ?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi devlet üniversitelerinden 1585 öğretim üyesi 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edildi. Eğer ki tez danışmanınız ihraç edilen bir öğretim üyesi ise vakit kaybetmeden kayıtlı olduğunuz enstitüye başvurarak başka bir öğretim üyesinin size danışman olarak atanmasını talep etmelisiniz.

Çünkü, ihraç kararı ilgili öğretim üyesi hakkında "itiraz yolu açık olmakla birlikte" nihai sonuca ermiş bir karardır.

Ayrıca, bu durumda olan öğretim üyeleri bir daha kamu hizmetinde de istihdam edilemeyeceğinden kendisiyle başka bir devlet üniversitesinde çalışma imkanınız da bulunmamaktadır.

TEZ DANIŞMANI DEĞİŞİNCE TEZ KONUSU DA DEĞİŞTİRİLMELİ Mİ ?

Tez konusu değiştirmek bir yüksek lisans ve doktora öğrencisi için en zor durumlardan biridir. Dolayısıyla eğer ki ihraç edilen tez danışmanınızla belirlediğiniz bir tez konusunda yaptığınız çalışmayı belirli bir seviyeye taşıdıysanız konuyu değiştirmek akılcı olmaz. Bu bakımdan yeni atanan danışmanınızla tezinizi tamamlamak en doğrusudur.

Ancak, bu dönem teze geçtiyseniz ve tezle ilgili kaynak araştırması veya anket/analiz vb. çalışmalara henüz başlamadıysanız yeni atanan danışmanınızla başka bir konu üzerinden lisansüstü hedeflerinize yürüyebilirsiniz.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber