Türkiye'nin 'bal kimliği' çıkarılacak

Balın,i yurt dışı ve yurt içi piyasalarda daha kolay satışını gerçekleştirebilmek için 'kimlik' çalışması başlatıldı. Çalışmalar 2 yıl sürecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2016 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'nin 'bal kimliği' çıkarılacak

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, ayçiçeği, pamuk, narenciye, kestane ve geven balları için "kimlik" çalışması başlattı.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, yaptığı açıklamada, 7 milyon kovan ve yıllık 105 ton bal üretimiyle Türkiye'nin dünya bal üretiminde önemli bir yere sahip bulunduğunu söyledi.

Şahin, böylesi kıymetli bir ürünün, üretici tarafından daha kaliteli şekilde üretilmesi, tüketicinin de doğal bal tüketmesi ve bu ürüne duyduğu güvenin artması için "bal kimliği" çalışması başlattıklarını belirtti.

Bilim adamlarının katılımıyla 2 yıl sürecek bir çalışma yapacaklarını anlatan Şahin, "Projenin birinci aşamasında Türkiye'de ticarete konu olan ayçiçeği, pamuk, narenciye, kestane ve geven ballarının kimliklerini çıkartıp yurt içi ve yurt dışı pazarlarda daha kolay satılmasını sağlayacağız." dedi.

Şahin, çalışmayı tamamladıktan sonra bir rapor hazırlayacaklarını ve bunu Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunacaklarını bildirdi.

Balda kimlik çalışmasının Türkiye'de üretilen balların dünya arenasında değerlendirilmesi için de son derece önemli olduğunu vurgulayan Şahin, "Birliğimiz ve üniversitelerimizdeki akademisyenlerle yürüteceğimiz çalışmayla Türk balının kimliğini çıkartmış olacağız. Bu noktadan hareketle diğer ballarımızın da kimliğini çıkartarak artık dünya ve Avrupa pazarında daha fazla yer alacağız." dedi.

'Ballar kayıt altına alınmalı'

Balda kayıt dışı üretime de değinen Şahin, şöyle konuştu:

"Biz dağın başında, insanın yaşamsal şartlarının olmadığı alanlarda bal üreten arıcılarımızın alın terlerinin karşılık bulması için Türkiye'de üreticinin ürettiği balın kayıt altına alınmasını istiyoruz. Bu anlamda 2012 yılından bu yana yaptığımız birinci gün bal kayıt sistemini hayata geçirmek istiyoruz. Yani bütün üreticilerimizin ürettikleri gerek petek çerçeve balları gerekse tenekelerdeki süzme ballarımızın barkodlanarak, bandrollenerek kayıt altına alınmasını istiyoruz."

Şahin, hakiki balla merdiven altında üretilen balın ayırt edilmesinde başvurulacak en önemli çözüm yolunun barkod sistemi olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber