'CHP olarak hiçbir yeniden yapılanmaya karşı değiliz'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran: - "CHP olarak hiçbir yeniden yapılanmaya, kentsel dönüşüme ve vatandaşımızın daha iyi şartlarda yaşatılmasına karşı değiliz. Fakat kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşüm yapılıp yıllarca burada yaşayıp vergisini ödeyen vatandaşlarımıza bu alanın çok küçüğü bırakılıp bir de üstüne borçlandırılarak yapılan bir kentsel dönüşüm, kentsel dönüşüm değildir. Ancak ve ancak rantsal dönüşümdür"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2016 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'CHP olarak hiçbir yeniden yapılanmaya karşı değiliz'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP olarak hiçbir yeniden yapılanmaya, kentsel dönüşüme ve vatandaşın daha iyi şartlarda yaşatılmasına karşı olmadıklarını belirterek, "Fakat kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşüm yapılıp yıllarca burada yaşayıp vergisini ödeyen vatandaşlarımıza bu alanın çok küçüğü bırakılıp bir de üstüne borçlandırılarak yapılan bir kentsel dönüşüm, kentsel dönüşüm değildir. Ancak ve ancak rantsal dönüşümdür." dedi.

Cankurtaran, partisinin Gaziosmanpaşa İlçe Başkanlığı öncülüğünde Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi önünde vatandaşlarla bir araya geldi.

Vatandaşların "acele kamulaştırma" kararının ardından yaşadığı belirtilen sorunları dinleyen Cankurtaran, burada yaptığı basın açıklamasında, Gaziosmanpaşa'nın "Cebeci taşı"nın üzerinde olduğunu söyledi.

Burasının çok sağlam bir taşın üzerinde, deprem riski olmayan belki de en sağlam yerlerden birinde olduğunu vurgulayan Cankurtaran, "Fakat nasıl olduysa burası bir şekilde riskli alan ilan edildi ve hangi riskin olduğu açıklanmadan apar topar bir kamulaştırma, özelleştirme, kentsel dönüşüm adı altında bir şekilde bir rant kapısı haline getirilmeye çalışıldı." diye konuştu.

Vatandaşın itirazı üzerine Danıştay'ın bu riskli alan kanununu iptal ettiğini, ardından "acele kamulaştırma" ile tekrar gündeme geldiğini öne süren Cankurtaran, şöyle konuştu:

"Geldiğimiz noktada, burada resmen ranta kurban edilmiş, binlerce vatandaşımız mağdur edilmiş durumda. CHP olarak hiçbir yeniden yapılanmaya, kentsel dönüşüme ve vatandaşımızın daha iyi şartlarda yaşatılmasına karşı değiliz. Fakat kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşüm yapılıp yıllarca burada yaşayıp vergisini ödeyen vatandaşlarımıza bu alanın çok küçüğü bırakılıp bir de üstüne borçlandırılarak yapılan bir kentsel dönüşüm, kentsel dönüşüm değildir. Ancak ve ancak rantsal dönüşümdür. Burada mülkiyet sorunu dışında direnen ve dava açan vatandaşlarımızın daha da mağdur edildiğini, evlerinin mühürlendiğini duyuyoruz. Başka mağdur ailelere de bizzat, 'İşte onlar dava açtılar, siz bu yüzden bu durumdasınız' diyenleri duyuyoruz."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran, bunun dışında Yenidoğan Mahallesi'nde güvenlik sorunu olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımız Yenidoğan Mahallesi'nde gece patlayan silahların, ellerinde büyük satırlar ve bıçaklarla gezen tanımadıkları insanların burada güvensiz bir ortam yarattıklarını söylüyor. Kentsel dönüşüm adı altında yapılan bu rantsal dönüşüm alanında özellikle ve özellikle vatandaşımızı yıldırmak, bezdirmek, direnişini kırmak üzerine mi güvenlik sorunu yaratılıyor burada? Hangi ülkede, hangi devlet, hangi hükümet, hangi kolluk görevlisi güvensizlik sorunu, patlayan silahlar varken vatandaşın telefonuna karşı, 'Biz o adresi bulamadık' diyebilir? Bir polisin kendi görevli olduğu alanda sorun çıkan, kavga çıkan, silah patlayan bölgeyi 'bulamadık' demesi normal midir? Acaba bu bölgede bu güvenlik sorunu bizzat mı yaratılmaktadır diye sormak istiyoruz."

Devletin savaş zamanı ilgili kanun kapsamında köprü, HES, karayolları yapımı sürecinde acil kamulaştırma yöntemine başvurabileceğini anlatan Cankurtaran, "Soruyorum; 'Gaziosmanpaşa'da bir savaş var da bizim mi haberimiz yok? Gaziosmanpaşa'da bir HES projesi var da bizim mi haberimiz yok? Bir köprü mü geçecek buradan acaba? Peki neden bu acil kamulaştırma yapılıyor?' Cevabı hükümet yetkililerinden istiyoruz." dedi.

Gaziosmanpaşa'nın İstanbul'da kilometrekare başına en çok insan düşen ikinci ilçe olduğunu dile getiren Cankurtaran, bölge esnafının da acil kamulaştırma kapsamında sıkıntı yaşadığını savundu.

Cankurtaran, "Esnaf, bankaya gidip kredi isteğinde, 'Sizin oralar zaten yıkılacak, ne kredisi' diyorlar. Esnafın da çalışan yurttaşın da ekmek parasını engellemeye çalışıyorlar ki 'onun da direnci kırılsın' diye. Devlet eliyle burada mülkiyet sorunu, güvenlik sorunu ve geçim sıkıntısı yaratılıyor. CHP olarak TBMM'de sesiniz olmaya devam edeceğiz. Adaleti geciktirmeye çalışanlar ne kadar çok olursa, biz adalet için bir olmayacağız, biz olacağız." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber