Kılıçdaroğlu: Tek adam rejimine karşıyız

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Fransa Dışişleri Bakani ile görüşmesinde "Başkanlık önerisi henüz önümüze gelmedi ancak tek adam rejimine karşıyız" dedi. CHP lideri OHAL uygulamalarını da örnekleriyle eleştirdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Ekim 2016 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kılıçdaroğlu: Tek adam rejimine karşıyız

MERİÇ TAFOLAR

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, başkanlık sistemini öngören Anayasa değişikliğine ilişkin olarak, "AKP'nin başkanlık önerisi henüz önümüze gelmedi ancak tek adam rejimine karşıyız" dediği belirtildi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault'nun Türkiye'deki OHAL uygulamalarını örnekleriyle eleştiren Kılıçdaroğlu'na, "Anlattıklarınıza göre buradaki OHAL, Fransa'dakine benzemiyor" yanıtını verdiği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu, dün TBMM'deki makamında Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault ile görüştü. Görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da katıldı. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, OHAL'e ilişkin CHP'nin görüşlerini merak ettiğini söyleyen konuk bakana, "Gazetecilerin ve aydınların tutuklanması ve tutuklu yargılanıyor olması, iş dünyası üzerine uygulanan baskılar, kanun hükmünde kararnamelerle binlerce insanın kamudan çıkarılması gibi uygulamalar, takdir ederseniz Fransa'daki OHAL'e benzemiyor. Biz, OHAL'in ilan edilmesine de uzatılmasına da karşı oy kullandık, ancak OHAL uygulamaları endişe verici boyutlara ulaşıyor" yanıtını verdi. Ayrault'nun da, "Doğru, anlattıklarınıza göre buradaki OHAL, Fransa'dakine benzemiyor" dediği, Kılıçdaroğlu'nun işaret ettiği uygulamaları doğru bulmadığını ifade ettiği öğrenildi.

Ayrault'nun, "Türkiye'nin başta terör ve PKK ile mücadelesine sonuna kadar destek veriyoruz ancak Kürt sorunun demokratik çözümü konusunda olumlu bir ortam bulunuyor mu? Bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusunu yönelttiği belirtildi. Kılıçdaroğlu'nun bu soruya 15 Temmuz darbe girişimi sonrası oluşturulan ortamı anlatarak yanıt verdiği, "Demokrasinin olmadığı bir ortamda hiçbir konunun sağlıklı bir şekilde görüşülmesine imkan yoktur. Şu an ne yazık ki Türkiye'de demokrasi konusunda ciddi soru işaretleri bulunuyor" ifadesini kullandığı belirtildi.

'Önümüze gelmedi'

Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'nin gündemini meşgul eden başkanlık sistemi tartışmaları ve olası referandum sürecine ilişkin bir soru üzerine de, "AKP'nin başkanlık sistemini içeren önerisi henüz daha önümüze gelmedi, ancak CHP olarak biz tek adam rejimine karşıyız. Önerinin detaylarını görmediğim için şu aşamada daha ileri ifadeler kullanmam mümkün değil" dediği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber