Promosyon sektörü yüz güldürüyor

KOBİ'ler için önemli gelir kaynağı olan promosyon sektörü iç pazarda 20 milyar TL'ye, dış pazarda 2 milyar dolara ulaştı. Projeler için desteklerin önemine değinen PROMOTÜRK Başkanı Güler, "Sektörü temsil eden 62 bin limited şirket var. 1 milyona yakın çalışan istihdam ediliyor" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Ekim 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Promosyon sektörü yüz güldürüyor
Mesude Demirhan

Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği (PROMOTÜRK) Başkanı Ercan Güler, sektöre dair hayata geçirilmesi beklenen projeleri sayesinde sadece kendi üyelerinin bir yılda 50 bin kişiyi istihdam edebileceğini söyledi. CNR EXPO'da bu yıl 31'incisi düzenlenen PROMOTÜRK Fuarı'nda sorularımızı cevaplandıran Başkan Güler, promosyon işçiliğinin el emeğine dayalı bir alan olduğunun altını çizerek, sektöre teşviklerin gelmesi gerektiğini vurguladı. Güler, "Siz bugün televizyon üretim merkezi kurarsanız teknolojiye duyarlı bir üretimdir. 100 milyon dolarlık yatırım yaparak 400 kişiye istihdam sağlarsınız. Bu sektörde de 1 milyon liralık yatırım yapsanız yine 400 kişiye istihdam sağlamanıza kapı aralar" dedi.

SANAYİ TESİSİ İHRACATI ARTIRIR

Öncelikli hedeflerinin marka oluşturmak ve ithalatı azalmak olduğunu belirten Güler, bilinebilir markaların az olduğundan yakındı. Yüzde 60'ı ithal olan sektörde yüzde 40 yerli üretimin yapıldığını ifade eden Güler, şunları kaydetti: "Üretimi yüzde 80'e çıkarmak için yeni yollar arıyoruz . Özel bir Trakya Serbest Bölgesi niteliğinde promosyon firmalarına bir sanayi tesisi verildiğinde inanıyorum ki hem kayıtdışılığı engelleriz hem de sanayi arazisi üzerinde ciddi bir istihdama katkı yaparız. Avrurupaya yakınlık ve ihracatı kaldırma konusunda aktif bir rol oynacağını düşünüyorum."

KRİZDEN BİLE ETKİLENMİYOR

Tekstil promosyununun krizden bile etkilenmediğine dikkati çeken Ercan Güler, "Herhangi bir mağazayı ya da kurumsal firmayı düşündüğünüzde çalışanına kıyafet almak zorunda. Sektörde sürekli bir ticari akış söz konusu. Bu yüzden krizde bile iş yapabiliyorsunuz" dedi. Türkiye'de 2014 kayıtlarında ilk 500 sanayi kuruluşunun 400 milyar lira ciroya sahip olduğunu hatırlatan Güler, "Bunun içerisinde eğitim, turizm yok. KOSGEB'in kayıtlarında 3 buçuk milyon kayıtlı şirket var. Biz ilk 500'den bahsediyoruz. Bunları göz önüne aldığımızda her firmanın yüzde 3-7 arasında reklama promosyona ayırdığı bütçe var. Türkiye'deki ilk 500 şirketi yüzde 3 ile çarptığınızda bile rakam 12 milyar liraya tekabül ediyor. Sadece üyelerimizin cirosu 4 milyar lira" diye konuştu.

'Kayıtdışılığın kökünü kazırız'

Ercan Güler, promosyona verilecek destekler sayesinde kayıtdışılığın kökünü kazıyabileceklerini aktardı. Güler, "Matbacıların kadrosu 12 ay 70 kişi olurken, son 3 ayda ise bir anda 400 kişiye çıkıyor. Evlere el işi ürünler dağıttığınızda yeri geliyor çalışan sayısı bin kişiye çıkıyor" dedi.

35 milyon liralık iş hacmi

Ercan Güler, geçen seneye göre fuarların bu yıl yüzde 40 dolu olduğunu belirtti. Fuardaki ticaret hacmine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Güler, "Fuar boyunca 35 firmanın 1 milyon ciro yapmış olduğunu varsayarsak, 35 milyon liralık bir iş hacmi oluşur. Fuarın hacmi yıllık 50-100milyon lira arasında değişiyor" diye konuştu.

POWERBANK REVAÇTA

En çok tercih edilen promosyon ürününün firmaların taleblerine göre değiştiğini anlatan Güler, "Kışa yaklaşmamız sebebiyle şemsiye, kışlık tekstil ürünlere de yoğun talep oluyor" dedi. Güler, yılbaşında ajanda ve takvim vermekten sıkılan firmaların; powerbank, kalem, anahtarlık, logolu çikolata gibi ürünler dağıttığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber