AYM'den, 'askeri okulda Game of Thrones' davası için yeni karar

AYM, askeri lisede Game of Thrones dizisini izlettirdiği için ordudan atılan yüzbaşının başvurusunu değerlendirerek, yeniden yargılama kararı verdi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 26 Ekim 2016 11:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM'den, 'askeri okulda Game of Thrones' davası için yeni karar

Anayasa Mahkemesi (AYM), İzmir Maltepe Askeri Lisesi'nde "Game Of Thrones" dizisini izlettiren Yüzbaşı İskender Gülbahar'ın ordudan atılması kararı için "sil baştan" dedi.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, (AYİM) Yüzbaşı İskender Gülbahar'ın ordudan atılması kararını hukuka aykırı bulmuş, Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) karara itiraz etmesi üzerine "ordudan ihraç kararı" gerçekleşmiş, bunun üzerine de Yüzbaşı Gülbahar Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Süreç şöyle gelişmişti:

Tüm dünyada ilgiyle izlenen "Game of Thrones" dizisini Maltepe Askeri Lisesi'ndeki son sınıf öğrencilerine izlettirdikleri için "cinsel istismar" ve "Türklüğe hakaret" iddiasıyla 4 subay hakkında başlatılan soruşturma, TSK'dan ihraçlarla sonuçlanmıştı.

AYİM KARARI: İHRACI HUKUKA AYKIRI

Albay ve yarbay rütbesindeki 3 subay soruşturmadan önce emeklilik işlemlerini başlattıkları için atılma kararı bu kişiler hakkında "yok hükmünde" sayılırken, Yüzbaşı İskender Gülbahar Ağustos 2012'de ordudan atılmıştı.

Yüzbaşının, kararın iptali için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1'inci Daire'de açtığı dava, 2013 yılında karara bağlandı. Mahkeme, oy çokluğuyla İskender Gülbahar'ın TSK'dan ihraç edilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

MSB İTİRAZ ETTİ: İHRACA KARAR VERİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı, (MSB) AYİM'in aldığı karara itiraz etti. Mahkeme, MSB'nin itirazını haklı bularak, tekrar "ihraç" kararı verdi.

İtiraz üzerine verilen kararda, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarını sarsacak şekilde ahlak dışı hareketlerde bulunduğu ve statüsü itibariyle kamu görevlisi olma niteliği ve yeterliliğini yitirdiği, bu durum karşısında davasının kamu hizmetinde istihdam edilmesinin kamu yararına açıkça aykırılık teşkil ettiğini..." ifadelerine yer verildi.

BOZMA KARARINA İTİRAZ

Yüzbaşı İskender Gülbahar, MSB'nin itirazı üzerine verilen bozma kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Karara itiraz eden Yüzbaşı Gülbahar, 30'a yakın takdirnameye sahip bir subay olduğunu belirterek ihraç işleminin Anayasa'nın ölçülülük ilkesine uymadığını, suçluluğunun hükmen sabit olana kadar suçsuz sayılması gerektiğini belirterek, AYİM'in bağımsız ve tarafsız bir mahkeme olmadığına itiraz ederek, "eşitlik ilkesi, adil yargılanma hakkı, masumiyet karinesi ve çalışma hakkının ihlal edildiği" iddia etti.

AYM'DEN KARAR: YENİDEN YARGILANMA

Anayasa Mahkemesi verdiği kararda, Yüzbaşı İskender Gülbahar'ın hakkaniyete uygun yargılanmadığına karar vererek, adil yargılanmanın ihlal edildiğine karar vererek dosyayı yeniden Askeri yüksek İdare Mahkemesi'ne gönderdi.

Ahmet küçük

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber