Tuz Gölü'nde ilk gaz depolaması başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak "Ocak ayında güzel bir sürprizimiz olacak" dedi ve ekledi: "Tuz Gölü'ndeki depolama tesisinin altyapı güncellemesine dayalı ortaya koyduğumuz bir çalışma vardı. Süresini öne çektik. Bu kış devreye alınması için inşallah ilk kaverne gazının basılmasıyla ilgili töreni başlatacağız."

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Ekim 2016 00:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tuz Gölü'nde ilk gaz depolaması başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yüzer LNG terminalleri olarak bilinen FSRU teknolojisiyle ilgili olarak, "Bu tesisi bu yıl sonu itibarıyla devreye alacağız ve bunu 9 ay gibi belki de rekor bir sürede yapmış olacağız. Bu tesisi devreye alarak, kış öncesinde Türkiye'ye günlük ek 20 milyon metreküp gaz basma kapasiteli sistemi devreye almak bizim için çok önemli bir gelişme" dedi.

TÜRK AKIMI 2019'A YETİŞECEK

AA Editör Masası'nda soruları yanıtlayan Bakan Berat Albayrak ayrıca, "Türk Akımı, Türkiye'nin özellikle Batı Hattı özelinde yaşanabilecek krizleri elimine etmek için önemli bir proje. 2017 itibarıyla inşaatın başlaması planlanıyor, projenin ilk kısmının 2019'a yetişmesi konusunda bir gecikme öngörmüyoruz" bilgisini de paylaştı.

TEDARİKTE ÇEŞİTLİLİK ÖNEMLİ

Rusya'yla kriz ve beraberindeki doğalgaz sorununun Türkiye'ye çok farklı tecrübeler kazandırdığını belirten Albayrak, "Enerji politikalarıyla ilgili önceliklerimizi somut bir şekilde güncelledik" dedi. Türkiye'nin arz güvenliğiyle ilgili alternatif kaynakların çeşitlendirilmesi ve bununla ilgili sadece ülke pazarı değil, ürün ve altyapı çeşitlendirmesini yapması gerektiğini dile getiren Albayrak, şöyle devam etti: "İnşallah aralık itibarıyla iki kritik projeyi hayata geçireceğiz. Normal bir LNG terminali 3 ila 5 yıl sürecekken, bunu 9 ay gibi belki de rekor bir sürede yapmış olacağız."

ALİAĞA'DA YÜZDE 50'LİK ARTIŞ

Aliağa'daki LNG terminalinin kapasitesinin geliştirileceği bilgisini de paylaşan Albayrak, "Aralık ayı itibarıyla inşallah yüzde 50'lik kapasite artışını ortaya koyacak ve inşallah yaza da 16 milyondan 25 milyona çıkmasını müteakip, önümüzdeki yıl 39 milyon metreküpe çıkacak, bu da yine müthiş bir başarı. Bu projedeki arkadaşları tebrik etmek lazım" diye konuştu.

OCAK AYINDA DEVREYE ALACAĞIZ

Albayrak alternatif projeleri geliştirme konusundaki çalışmalarla ile ilgili ise şunları aktardı: "Ocak ayında da güzel bir sürprizimiz olacak. Tuz Gölü'ndeki depolama tesisinin altyapı güncellemesine dayalı ortaya koyduğumuz bir çalışma vardı. Uzun yıllardır süregelen. Onun da süresini öne alarak bu kış devreye alınması için inşallah ilk kaverne gazının basılması ile ilgili töreni de başlatacağız."

DOĞALGAZ: ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇMALIYIZ

Bu kış için güzel adımlar attıklarını dile getiren Albayrak, "Bunun bir tarafında BOTAŞ olmak zorunda, ama onun dışında özel sektörün de bir şekilde önünü açacak kaynak çeşitliliğini oluşturmamız lazım" dedi.

ELEKTRİK DAĞITIM: 2020'YE KADAR 30 MİLYAR TL YATIRIM

Berat Albayrak, "Elektrik dağıtım sektörü 2016-2020 döneminde 18 milyar liralık yatırım yapacak. Kamu olarak bizler de Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) ana omurga sistemi için 12 milyar liralık yatırım yapacağız. Böylece, 30 milyar lirayı bulan bir yatırım hacmi ortaya çıkıyor" dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ: BAHÇELİ'NİN SÖYLEMİ

Albayrak "Sayın (Devlet) Bahçeli'nin sıkıntıyı halka götürmeye dayalı söyleminin Türkiye'nin menfaatine olduğunu düşünüyorum. Bu noktada ön alacak her siyasi kişi ve kurum halkın gözünde değer alacaktır" dedi.

GAZZE'YE ELEKTRİK: GAZZE VE CENİN HALKI İÇİN EN İYİSİNİ YAPACAĞIZ

Albayrak, Gazze'ye elektrik sağlanması konusundaki gelişmelere ilişkin ise "Gazze ve Cenin başta olmak üzere, bölgedeki insanların huzuruna ve refahına katkı yapacak projeler lazım. Bunlardan biri elektrik. Çalışmalara başladık. Muhataplarımız da gayet pozitif bir yaklaşım sergiliyorlar" dedi. Albayrak, alternatif yöntemlerle ilgiliyse şunları kaydetti: "Gemi yanaştırılması, içeriden sistem veya farklı yakıtlar sağlanması, bölgedeki santrallarla iletimi iyileştirerek yoğun bir elektrik girişi gibi birçok farklı ayağı var. Tabii siyasi ve ekonomi ayağı, teknik ve altyapı ayağı da var. Biz tüm bunları tek tek masaya koyarak Gazze için, en doğru alternatif üzerinde yürüyelim istiyoruz."

YENİLENEBİLİR ENERJİ: GÜNEŞTEN SONA RÜZGARA DA YERLİ PANEL MODELİ GELİYOR

Bakan Albayrak ayrıca, Konya-Karapınar'da Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak açıklanan güneş enerjisi yatırımının Türkiye'nin hem iç piyasadaki ihtiyacı karşılamada hem de bölge ülkelere ihracat potansiyelini artıracağını söyledi. Bakan Albayrak, "Burada kullanılacak panellerde ilk etapta en az yüzde 65, sonra 75 ve yükselerek giden yerlilik şartımız var. Asgari 100 Ar-Ge çalışanı ki en az yüzde 80'i yerli olmak koşuluyla bir model ortaya koyduk. Bunu başarılı bir şekilde hayata geçirdikten sonra 2017'nin ilk çeyreğinde aynı modeli, rüzgar için yapmak amacıyla bölgeleri belirledik. Güneş ve rüzgarda çok stratejik, sadece Türkiye'nin iç piyasası için değil, bölge için de önemli olacak yatırımlar olacak" dedi.

İSRAİL GAZI: DOĞU AKDENİZ OLUMLU BİR ALTERNATİF

Albayrak, Enerji Kongresinde İsrail Enerji Bakanıyla, bu konuyu görüştüklerini hatırlattı. Bakan Albayrak, "Birincisi, paydaşlara kazan-kazan çerçevesi içinde katkısı olmalı. İkincisi arz güvenliğine katkı sunmalı. Üçüncüsü, bölgesel barışa katkı yapmalı. Doğu Akdeniz gazı hem Türkiye hem bölge için olumlu bir alternatif. Gelişmeleri göreceğiz" dedi.

NÜKLEER ENERJİ: ÜÇÜNCÜ SANTRAL EN GEÇ 2017'DE

Nükleer enerjiyle ilgili olarak ise Albayrak, şunları kaydetti: "Nükleeri en yeni teknolojiyle yapalım diyoruz. Ermenistan'a baktığımızda teknolojisi ve güvenliği ciddi risk taşıyan 40 yıllık Metsamor santralından bahsediyoruz. Türkiye nükleerden vazgeçemez."

Üçüncü nükleerle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Albayrak, "Yaklaşık 18 kriter var. Biz artık son noktalara yaklaştık. Hem bölgeye hem de yatırımcıya karar verilmesiyle ilgili en geç 2017'de adımlar atacağız" dedi.

TÜRK AKIMI: AVRUPA'YI DA İLGİLENDİRİYOR

Albayrak, "Türk Akımı'nda her iki tarafın da kendi iradesine dayalı adımlar atılacaktı, ancak 7-8 aylık bir duraklama oldu. Bu yaşanan problemden sonra haziran itibarıyla ilişkilerin normalleşmesi, eylülde Çin'de devlet liderlerinin görüşmesi ve kendilerinin Türkiye'ye Dünya Enerji Kongresi'ne gelmesiyle Türk Akımı'nda bir anlaşmaya vararak önemli bir adım attık" diye konuştu. Bakan Albayrak,"Türk Akımı bizim için kazan-kazan çerçevesinde gelişen ve kriterlerimize uygun bir proje" ifadelerini kullandı. Türk Akımı'nda birinci boru hattının Türkiye'ye, ikinci hattın ise Türkiye üzerinden Güney Avrupa pazarına ve piyasalarına gaz sağlamakla alakalı olacağını anlatan Albayrak, şöyle devam etti: "İkinci hattın gelişmeleri Avrupa piyasasıyla ilişkili bir husus. Proje Türkiye'nin ve bölgenin ilişkilerini pozitif etkileyecektir, önemlidir."

TÜRKİYE ARTIK BAŞKA BİR ÜLKE!

Bakan Berat Albayrak, "Herkesin şunu bilmesi lazım ki 15 Temmuz'dan sonra Türkiye başka bir ülke. Milletimiz inançlı duruşunu sergilemeye devam etmeli. Yarın inşallah bugünden daha iyi olacak" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber