Anayasada iki takvim

Birinci ihtimal teklifin hızla Meclis'e gönderilerek, bütçe görüşmelerine geçilmeden ele alınması. İkinci ihtimal ise teklifin bütçe görüşmeleri sonrasında gündeme getirilmesi. Karar Başbakan'ın.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Ekim 2016 01:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anayasada iki takvim

Tam başkanlık modelini de içeren AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifi için gözler Başbakan Binali Yıldırım'a odaklandı. Yıldırım'ın, teklifin takvimi konusunda kurmaylarıyla istişarelerde bulunduğu bildirildi. Ortaya çıkan yeni anayasayı referanduma götürme ihtimalinin, kısır siyasi tartışmalarla heba edilmemesini isteyen Yıldırım'ın, iki öneriyi de değerlendirdiği kaydedildi.

POLEMİK OLMASIN

AK Parti'nin değerlendirdiği seçeneklerden ilki, hazırlanan teklifin hızla Meclis'e gönderilerek ele alınması. 2017 Bütçesi Meclis Genel Kurulu'na gelmeden sürecin işletilerek, anayasa teklifine öncelik verilmesinin, toplumun ve partilerin rahat tartışmasına imkan sağlayacağı değerlendiriliyor. Yıllardır tartışılan anayasayla ilgili sürecin uzatılmasının siyasi polemikleri körükleyeceği ve konuyu esastan uzaklaştırabileceği belirtiliyor. Aralık ayının ilk yarısına kadar Meclis'teki sürecin tamamlanması, ilkbahara girilirken de bir referandumun yapılması ihtimali alternatiflerden biri olarak ele alınıyor.

OHAL BİTİŞİ SEÇENEK

Takvime ilişkin ikinci ihtimal bütçe görüşmelerini etkilemeden ocak ayında ele alınması. Bu süreçte tartışmaların yerli yerine oturacağı dillendirildi. 16 Ocak'a kadar sürecek OHAL döneminin de sonuna gelineceği, muhtemel tartışmaların önüne geçileceği ifade ediliyor.

MUHALEFETİN TAVRI ETKİLİ OLACAK

Sürecin, muhalefetin de değerlendirmeleri ışığında karşılıklı istişarelerle işletilmesi öngörülüyor. Muhalefet partilerinin de kendi tekliflerini sunabileceği değerlendiriliyor. Meclis'te "gizli" yapılan anayasa değişikliği oylamasında yaşanabilecek olumsuz bir gelişmenin yaratacağı sıkıntılar da AK Parti'nin hassasiyetle üzerinde durduğu detaylar arasında bulunuyor. Başbakan Yıldırım'ın hem partisi içinde hem de yürüteceği diğer istişarelerle son kararı vermesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber