'Türkiye'nin Balkan açılımı'

Türkiye'nin, Bosna Hersek ve Sırbistan'la yürüttüğü Serbest Ticaret Anlaşmalarının genişletilmesi için mutabakat imzalandı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu mutabakatı gelecek yıl hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bosna Hersek ve Sırbistan ortak ticaret ofisinin İstanbul'daki açılışına da katılan Zeybekci, Balkanlar'daki lojistik projelerinin Türkiye'nin aktif rol alacağını söyledi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Ekim 2016 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye'nin Balkan açılımı'
Cabir Turğut

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Bosna Hersek ve Türkiye-Sırbistan arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) kapsamlarının en kısa sürede genişletilmesi için mutabakata vardıklarını açıkladı. İstanbul'da dün düzenlenen Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Komitesi 3. Dönem Toplantısı imza törenine katılan Zeybekci. Türkiye'nin sağladığı imkanlarla, İstanbul'da Bosna Hersek ve Sırbistan ortak ticaret ofisinin resmi olarak açıldığını da ilan etti.

STA'LARA YENİLENME

Mevkidaşları ile birlikte STA'nın bir an önce en geniş hale getirilerek güncellenmesi konusunu ele aldıklarını açıklayan Zeybekci, şunları kaydetti: "Çünkü şu anda aramızdaki, Türkiye-Bosna hersek, Türkiye-Sırbistan arasındaki STA kapsamı bizce dar. Bunun genişletilmesi, Türk yatırımlarının Bosna ve Sırbistan'da artması için son derece önemli. Bunu en kısa sürede gerçekleştirmek için mutabakata vardık. Mümkünse 2017 yılında bitirmek istiyoruz. Ayrıca yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşmaları her iki ülke ile de var. Bunun da bugünün şartlarına uygun hale getirilmesi gerekiyor."

TÜRKİYE AKTİF ROLDE

Bakan Zeybekci, Türkiye, Bosna Hersek ve Sırbistan arasında lojistik alanında atılacak adımlara ilişkin de şu bilgileri paylaştı: "Son derece önemli olan karayolu ve demiryolu ulaştırmada bir projenin adını derhal koyup, teknik çalışmalarını başlatıp, bir an önce süreci hızlandıralım istiyoruz. Türkiye olarak biz de bu projelerin yapımı ve finansmanında aktif rol oynamayı kabul ediyoruz."

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Sarovic de üç ülke arasındaki ticari ilişkilerin önemli olduğunu vurguladı. Ticari alanda gerçekleştirilen mal değişiminin 600 milyon doları bulduğuna değinen Sarovic, hedefi ise 1 milyar dolar olarak koyduklarını belirtti. Sarovic, STA güncellenmesinin ticari ilişkilerin gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlayacağına da dikkati çekti.

TURİSTLER TİCARET OFİSİYLE KATLANIR

Sırbistan Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic ise Türkiye'deki temsilcilik ile bu üç ülkenin işbirliğini pekiştirecek bir ortamın oluşacacığını ifade ederek, "Bu STA'nın genişletilmesi ve güncellenmesi, ticari ilişkilerimizin ve turizmin artışında önemli husus olacaktır" dedi. Ljajic, temsilcilikteki tanıtımlarla üç ülkedeki turist sayısını artacağını aktardı.

Üçlü işbirliğinde fırsatlar çok

Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Toplantısına ilişkin protokol imzalarının ardından Ekonomi Bakanı Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Sırbistan-Bosna-Hersek Üçlü İş Forumu'na iştirak etti. Zeybekci, söz konusu üç ülkeli mekanizmanın yenilenebilir enerji, tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında ortak yatırım yapabileceğini, Türk, Sırp ve Boşnak şirketlerin bir araya gelerek kolaylıkla iş birliği gerçekleştireceğini söyledi. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise başta altyapı ve enerji olmak üzere, birçok alanda üç ülkenin ciddi işbirliği fırsatlarını elinde bulundurduğunu söyledi. Vardan, tüm katılımcıları 2-5 Kasım'da İstanbul'da düzenlenecek PPP (Kamu-Özel Ortaklığı) Haftasına da davet etti.

Faizin artırılmaması indirimin sonu değil

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gazetecilerin soruları cevaplandırdı. Zeybekci, TCMB'nin bu ay faizde indirim adımı atmamasının, indirimlerin sonu gibi algılanmaması gerektiğini belirtti. Bosna Hersek ile Sırbistan arasında planlanan otoyol projesini hibe şeklinde yapabileceklerini de ifade eden Zeybekci, proje finansmanda Eximbank'ın olabileceğini işaret etti.

TEFECİ MANTIĞINA HAYIR

Tefeci mantığıyla hareket eden bankaları da değerlendiren Zeybekci, faizleri çok üst seviyelere çıkararak, vatandaşın zayıf anlarını fırsata çeviren bankalar olduğu bilgisinin kendilerine geldiğini anlattı. Zeybekci, "Bunun gereği yapılır, hem de şiddetli bir şekilde yapılır" uyarısında bulundu.

KREDİ ÇAĞIRMA SORUNU

Bankalarca kredisi çağırılan Doğu ve Güneydoğu'daki iş adamları için Türkiye Bankalar Birliğinin devreye sokulduğu iddialarına ise Zeybeci, "Bu iddia tam anlamıyla gerçeği yansıtmıyor, böyle bir şey yok. Yani şöyle; krediyi geri çağırmak başka şey, vadesi geldiğinde ödenip de tekrar yeniden kredi açılmaması başka şey" dedi. Zeybekci, kredi çağırımıyla ilgili sorunlarda rahatlatmanın ise bir iki gün içinde görüleceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber