OHAL, sayesinde baz istasyonu kurmak isteyen operatörlere kolaylık geldi

Baz istasyonu kurulumu için belediyelerle sorun yaşayan iletişim operatörlerine sevindirici haber Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık 81 ilin valiliğine gönderdiği genelgeyle, OHAL kapsamında baz istasyonu kurmak isteyen operatörlere kolaylık sağlanmasını istedi. Kolaylık OHAL bittiğinde bile devam edecek.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 27 Ekim 2016 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
OHAL, sayesinde baz istasyonu kurmak isteyen operatörlere kolaylık geldi

MOBİL iletişim operatörlerinin baz istasyonu kurması için belediyelerle yaşadığı sorun geçici olarak çözüldü. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, baz istasyonlarının kurulumunun engellendiği iddialarına ilişkin bir genelge yayımladı. 81 ilin valilerine gönderilen ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan imzalı genelge kapsamında, OHAL ve sonrasında mobil iletişim operatörlerine baz istasyonu yatırımı için kolaylık sağlanacak. Genelgede haberleşmenin Anayasal bir hak olduğuna vurgu yapılırken, "Mobil haberleşme hizmetinin kesintisiz sürmesi için yatırımların devam etmesini teminen gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve işletmecilere her türlü kolaylığın sağlanması" istendi.

ENERJİLERİ KESİLİYOR

Gelen şikayetler üzerine harekete geçen Bakanlık, her geçen gün haberleşmeye daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirterek haberleşme sistemlerine müdahale edilmemesini istedi. Baz istasyonlarının işletmeciler için kapsama ve kapasite açısından teknik bir zorunluluk olduğu belirtilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizin içinde bulunduğu (OHAL) süresince daha fazla ihtiyaç duyulan mobil haberleşme sistem ve tesislerine müdahale edildiği, enerjilerinin kesildiği ve ihtiyaç duyulan yerlere yeni kurulumlarının yapılmasına izin verilmediğine ilişkin Bakanlığımıza bazı bilgiler gelmektedir. Bu durum OHAL göz önüne alındığında milli güvenliği ve kamu düzenini tehdit edecek ve anayasal olarak güvence altına alınan haberleşme hürriyetini engelleyecek unsur olarak görülmektedir. OHAL de dahi olmak üzere, kamu hizmeti niteliğindeki yatırımların kesintisiz devam etmesi ve mobil haberleşme hizmetinin kesintisiz hizmet verilebilmesine teminen gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve işletmecilere her türlü kolaylığın sağlanmasının ilgili yerel yönetimlere ve kamu kurum ve kuruluşlarına bildirilmesi gerekmektedir."

Operatörlere, OHAL kapsamında, iletişim trafiğinin kaldırmadığı ve gerekli gördükleri yerlerde baz istasyonu kurmaları için kolaylık sağlanacak. Ancak bu durum OHAL bittiğinde de devam edecek. 4.5G'den önce toplamda 100 bin baz istasyonu bulunuyordu. Yeni iletişim teknolojisiyle bu rakamın 3 yılda 130 bine çıkarması bekleniyordu. Ancak operatörlerin belediyelerle yaşadığı sorunlardan dolayı istenilen düzeyde yeni baz istasyonu kurulamıyordu. Bunun en önemli örnekleri de Sakarya'nın Karasu, İstanbul'un Bakırköy ilçelerinde yaşanmıştı. Sakarya'nın Karasu ilçesinde belediye, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle kentteki bazı baz istasyonlarını devre dışı bırakmış, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone' ilçede hizmet verememişti.

BELEDİYELER RANT OLUŞTURDU

YAŞANAN baz istasyonu krizi, 2004 yılında istasyonların kurulumunu hızlandırmak için Telgraf ve Telefon Kanunu'nun 35'inci maddesine yapılan eklemeyle başladı. Bu madde ile baz istasyonlarının kurulumu için ruhsat ve kullanım izinleri İmar Kanunu kapsamından çıkarıldı. Mobil iletişim operatörleri 5 yıl sorun yaşamadan istasyonları kurdu. Ancak Anayasa Mahkemesi, 2009'da bu düzenlemeyi tamamen iptal etti. Bu tarihten itibaren mobil operatörler baz istasyonu kurmak için ruhsat ve kullanım izinlerini belediyelerden almaya başladı. Bu durum mobil iletişim operatörlerinin işini oldukça zorlaştırdığı ileri sürülüyor. İddialara göre bunun en önemli sebebi ise belediyelerin istasyonlar için alınan kira bedellerini yükseltmesi. Artan fiyatlarla beraber istasyonlarının kurulacağı yere göre değişen bir rayiç fiyat sistemi de oluştu. Bazı belediyeler sistemi yönetmeliklere bağladı. Sorunun çözülmesi ve belediyeler ile mobil operatörlerini karşı karşıya kalmaması için 3194 sayılı İmar Kanunu'nda düzenleme yapılması isteniyor.

100 bin

Türkiye'deki baz istasyonu sayısı

50 bin $

Baz istasyonunun en düşük maliyeti

100 bin $

Baz istasyonunun en yüksek maliyeti

15 bin TL

Baz istasyonlarından alınan aylık kira bedeli

130 bin

4.5G ile ulaşması beklenen toplam baz istasyonu

Ahmet CAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber