Devletin e-hafızasını 'Anadolu Parsı' koruyacak

15 Temmuz sonrası gözler önüne serilen siber güvenlik boşluğunun önlenmesi için harekete geçildi. Devlet, birçok kritik kurumun yerli işletim sistemi PARDUS'a geçmesi talimatı verdi. HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay "Güvenlik kaygısı ortadan kalkacak" dedi.

Haber Giriş : 27 Ekim 2016 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Devletin e-hafızasını 'Anadolu Parsı' koruyacak

Darbe girişimi sonrası devletin tüm birimlerindeki güvenlik sorunu açığa çıktı. FETÖ mensuplarının temizlenmesiyle belirli bir kısmı aşılan bu sorunun en önemli ayağı ise siber güvenlik. Daha önce birçok bakanlık çalışanının kişisel mail adresi kullanması ve dünya siyasetinde de siber skandalların meydana gelmesiyle Türkiye de düğmeye bastı. Artık birçok kritik kurumda sadece milli işletim sistemi PARDUS kullanılacak. HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, kendilerine bu yönde talimat geldiğini söyledi.

DIŞA BAĞIMLILIK KALKIYOR

Kritik altyapılarda yoğun çalışmalar yaptıklarını dile getiren Atalay, yeni sisteme geçilmesiyle dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı ve yerli katma değeri en üst seviyeye çıkarmayı amaçladıklarını ifade etti. Milli işletim sisteminin yaygınlaşması için görevlendirildikleri belirten Atalay, "Öncelikli olarak Milli Savunma Bakanlığı, ilgili ve ilişkili kurumları, savunma sektörü ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nde öncelikli olarak PARDUS'un yaygınlaştırılması konusunda bir anlaşma imzaladık" diye konuştu.

GEÇİŞ SÜRECİ ZORLU OLACAK

PARDUS'un lisans maliyetinin diğer sistemelere göre çok daha ucuz olduğunu kaydeden Atalay, Türkiye'de güvenlik dendiğinde bir kaygı oluştuğunu söyledi. Bu kaygıların PARDUS'a geçilmesiyle aşılacağını kaydeden Atalay, sistemin yaygınlaşması için TÜBİTAK'la anlaşma imzadıklarını açıkladı. Geleneksel işletim sistemlerinin derinleşmiş köklerini dönüştürmenin zor olacağını dile getiren Atalay, geçiş döneminde iki sistemin de kullanılacağını ifade etti. Çalışmaların fiili olarak başladığını anlatan Atalay, yılbaşına kadar HAVELSAN'daki iç çalışmaların biteceğini, daha sonra yazılımın eğitimini alıp tecrübelerini diğer kurumlara aktaracaklarını dile getirdi. -AA

PAZARA GÜÇLÜ BİR MESAJ

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, kamu otoritesinin milli işletim sistemini yaygınlaştırma kararlılığının önemine dikkati çekti. "Bu pazarın diğer oyuncularına, ekosisteme dahil olmak isteyenlere çok önemli bir mesaj..." diyen Atalay, "Kendinizi buna hazırlayın, ürünlerinizi buna uygun hale getirin, gelecekte özellikle, öncelikle kamuda ve kamunun kritik altyapılarında milli işletim sistemimiz çalışacak, bugünden ürünlerinizi hazır hale getirin deniliyor" ifadelerini kullandı.

YÜKSEK GÜVENLİKLİ SÜREKLİ GÜNCELLENİYOR

Adını Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera Pardus Tulliana'dan alan yerli işletim sisteminin ilk versiyonu TÜBİTAK tarafından 2003'te piyasaya sürüldü. Linux dağıtımı olan sistem şimdiye kadar 5 ana ve 2 kurumsal sürümüyle kullanıcılarıyla buluştu. PARDUS, yüksek performanslı, Türkçe destekli uygulamaların barındığı, sürekli güncellenen, yüksek güvenlik ve düşük maliyetli, işlevsellik ve görselliğin ön planda tutulduğu bir işletim sistemi olarak biliniyor.

Kaynak: KARAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber