Meteoroloji'den asit yağmuru açıklaması

Musul'un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin IŞİD tarafından ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların Türkiye'nin Güneydoğusundaki bazı kentleri etkileyeceğine dair endişelere Meteoroloji'den açıklama geldi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2016 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meteoroloji'den asit yağmuru açıklaması

IŞİD'in, Musul'un güneyindeki kükürt üretim tesislerini ateşe vermesinin ardından Türkiye'nin Güneydoğu bölgelerinde asit yağmuru olabileceği endişesi doğdu.

Bu yöndeki haberlerle Metoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bugün bölgede güneyli rüzgar akışlarına yağış eşlik etmesi beklenmediğinden asit yağmuru riskinin oldukça zayıf olduğu değerlendirilmektedir.Bu gece saatlerinden sonra ve yarın (Cuma günü) bölgenin tekrar yağışlı bir havanın etkisine gireceği tahmin edilmektedir.

Yağışla birlikte bölgedeki rüzgar akışlarının zamanla kuzey yönlere dönmesi beklendiğinden asit yağmuru riskinin zayıf olduğu değerlendirilmektedir.

Uydu görüntüleri analizlerinde bugün güneyli hava akımları ile ülkemizin güneydoğu kesimleri üzerine etkisini azaltarak gaz taşınımı olduğu görülmektedir. Bu gece tekrar başlaması beklenen yağışın atmosferde bulunan bu gazı ilk etapta yere indirmesi söz konusudur. Daha sonra ise rüzgar döneceği için bölgeden ülkemiz üzerine gaz taşınımı ve asit yağmuru riski beklenmemektedir."

Veysi Kaynak: Çok acil bir tehlike gözükmüyor

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kanal 24'te katıldığı canlı yayında bu konuyla ilgili soruları yanıtladı. Kaynak, şunları söyledi:

"Hem Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz hem AFAD Başkanlığımızla bununla ilgili tetikteyiz. AFAD Başkanlığı ve Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz çok hassas birçok senaryo üzerinde çalışıyor.

Gökteki rüzgarın, bulutun hangi harekete dönüşeceği elimizde değil ama Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün öngördüğü en kötü senaryo da 'Hakkari sınırlarımızdan, Hazar Denizi'ne doğru geçecek.' Bunun yağmurla yere inmesi gerekiyor şu anda güney rüzgarları var ama yağmur yok. Yağmur başladığında da Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün yaptığı bilimsel çalışmaya göre, rüzgar yönünü değiştirecek. Çok acil bir tehlike gözükmüyor, inşallah öyle olur."

Kaynak, acil bir tehlike oluşması halinde ise gerekli tedbirlerin alınacağını ve vatandaşların uyarılacağını aktararak, "Ama ölümcül bir hadise olduğunu da şahsen düşünmüyorum. Çünkü o yoğunluğunu yükseldikçe kaybeden, yağmurla beraber çözülen kimyasal bir materyal." dedi.

3 kişi öldü

Irak'ta Musul'un güneyindeki Kayyara kasabasında IŞİD'in ateşe verdiği petrol kuyularıyla kükürt tesisinden yayılan zehirli gaz nedeniyle ikisi çocuk 3 kişi öldü. Kayyara kasabası yetkilisi Salih Hasan Cuburi, zehirli gaz ve dumandan etkilenen biri 2, diğeri 8 yaşında iki çocukla bir kadının hayatını kaybettiğini söyledi.

Hükümeti petrol kuyularıyla kükürt tesisindeki yangını bir an önce kontrol altına almaya çağıran Cuburi, "Bölgedeki durum dayanılmaz hale geldi ve kaçınılmaz bir felaket kapıda." diye konuştu.

Musul'un güneyinde yaşayanların büyük risk altında olduğunu ifade eden Cuburi, özellikle çocuklar ve yaşlılarda hastalık belirtilerinin arttığını dile getirdi.

Sağlık kaynakları da petrol kuyularındaki yangın nedeniyle Kayyara kasabasının üzerini ağustos ayından bu yana dumanın kapladığını ve çok sayıda kişinin boğulma şikayetiyle hastanelere başvurduğunu aktarıyor.

Irak ordusu Kayyara'yı 24 Ağustos'ta ele geçirirken bölgeden kaçan IŞİD militanlarının ateşe verdiği petrol kuyularındaki yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Militanlar geçen cuma günü de Musul'un güneyindeki Mişrak Kükürt Tesisi'ni ateşe vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber